La pandèmia enfonsa l’economia dels joves

Segons les dades publicades en el Monitor Desigualtat de CaixaBank Research, els joves són els que han vist la seva economia més afectada per la pandèmia. La covid-19 ha afeblit la capacitat d’estalvi i l’oportunitat d’accedir a un habitatge o independitzar-se de la generació millennial i Z. La mitjana d’ingressos de la població jove és fins a un 45% inferior a la d’abans de la pandèmia, i el més tràgic és que molts d’ells no han ingressat res en absolut entre març i agost.

Segons l’estudi, el 20% dels joves d’aquesta franja d’edat que menys cobren han desplomat els seus ingressos un 45,5% entre març i agost d’enguany, sense comptar ajudes públiques. El 42% dels joves que tenien ingressos mitjans abans de la pandèmia van passar a tenir un nivell d’ingressos baix o a quedar-se sense ells; entre els quals tenien ingressos baixos, el 44% no va ingressar res. “Els joves d’entre 16 i 29 anys tenien, de partida, un nivell d’ingressos clarament inferior al de les persones de major edat i són els que estan experimentant una major deterioració”, assenyala el Monitor de la Desigualtat de CaixaBank Research.

Entre febrer i abril, i abans de tenir en compte les transferències del sector públic, el pes del grup de joves sense ingressos va augmentar en 24%, davant de l’increment de 15% que observem en el conjunt de la població. A més, els joves que abans de la pandèmia tenien uns ingressos més baixos són un dels col·lectius que més està sofrint la crisi.

Entre les persones de major edat, entre 50 i 64 anys, l’impacte va ser menor encara que no menyspreable. Així, l’augment del nombre de persones majors sense ingressos va ser de 9%, i el percentatge de majors que abans de la pandèmia tenien uns ingressos baixos i que a l’abril es trobaven sense ingressos (abans de tenir en compte les transferències públiques) va ser del 23%, 10% inferior al conjunt de la població i 22% inferior al dels joves. En canvi, en l’altre extrem de la distribució d’ingressos, les persones amb ingressos alts es van mantenir més estables al llarg del temps, tant entre les persones majors com entre els joves.

L’evolució de l’índex de Gini per edats també reflecteix que l’impacte de la crisi és diferent entre diferents grups. Per als joves, l’índex de Gini abans de les transferències del sector públic va augmentar en 19 punts entre febrer i abril, i a l’agost encara es mantenia 8 punts per sobre del nivell previ a la crisi. En canvi, entre les persones de major edat, l’augment va ser clarament inferior, i a l’agost es trobava 3 punts per sobre del nivell de febrer. Encara que en menor mesura, aquestes diferències entre joves i gent gran persisteixen quan ens fixem en l’índex de Gini després de les transferències del sector públic: entre els joves es mantenia 6 punts per sobre del nivell previ a la crisi a l’agost, mentre que per a les persones de major edat augmentava 1 punt.

La mitjana d'ingressos de la població jove és fins a un 45% inferior a la d'abans de la pandèmia, i el més tràgic és que molts d'ells no han ingressat res en absolut entre març i agost Click To Tweet

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Et vacunaràs de la Covid-19 quan surti la vacuna i sigui segura?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.