natalitat

La natalitat es desploma a Espanya

Una de les grans incerteses després de l’any 2020 era veure si els efectes del confinament haguessin propiciat una millora de la natalitat a Espanya. Però, després d’anys de mals resultats, les dades no han fet més que empitjorar. Els naixements al desembre i gener cauen un 22,6% respecte als mateixos mesos de l’any anterior.

Encara no és la dada definitiva, però constitueix el primer indicador dels efectes del confinament de març i abril, quan van ser concebuts els nens nascuts al desembre i gener. Aquests mesos es van inscriure 45.054 bebès fruit d’aquells dies en què el país es va tancar a casa, segons la informació de 3.929 registres civils informatitzats, corresponents al 93% de la població. Són 13.141 nens menys. El descens enfonsarà la fecunditat en un país que arrossega anys de baixades. Es tenen cada vegada menys fills i es tenen més tard.

Ja abans de la pandèmia, a Espanya hi havia més de dues defuncions per cada naixement. En províncies com Zamora, el saldo arriba a ser de 3 a 1. Al ritme actual de natalitat, la grandària de la població espanyola l’any 2100 serà un 50% inferior i, la qual cosa potser és més greu, cada vegada hi haurà menys persones en edat de treballar i més ciutadans d’avançada edat, amb tot el que això suposa en termes de desenvolupament social i econòmic, sostenibilitat de les pensions o salut general de la població.

Així, el novembre de 2020 la taxa interanual de naixements es va reduir més d’un 10%, aconseguint descensos superiors al 20% el desembre de 2020 i el gener de 2021, segons l’Estimació Mensual de Naixements de l’Estadística experimental publicada aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Per comunitats autònomes, el nombre de naixements va descendir el gener de 2021 en totes les comunitats autònomes respecte al mateix mes de l’any passat. Les majors disminucions es van donar a Cantàbria (-27,9%), Principat d’Astúries (-24,7%) i Comunitat Valenciana (-24,5%), a més de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Per contra, els descensos menys acusats es van registrar a La Rioja (-2,6%), Aragó (-10,7%) i Comunitat Foral de Navarra (-12,9%).

A Europa Occidental la situació ha estat molt similar respecta la natalitat. No obstant això, Espanya presenta xifres molt pitjors que la majoria dels països de referència, amb l’excepció d’Itàlia. Enfront de la caiguda de gairebé el 23% que registra el nostre país, el descens del 7% que s’anota els Estats Units, la caiguda del 13% que sofreix França o la correcció del 15% que presenta Alemanya s’antullen preocupants, però molt menys dràstiques.

Però, després d'anys de mals resultats, les dades no han fet més que empitjorar. Els naixements al desembre i gener cauen un 22,6% respecte als mateixos mesos de l'any anterior. Click To Tweet

Creieu que la nova presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, durarà tota la legislatura?

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú