La irresponsable decisió de fer votar el 23J

Per què Sánchez va decidir el que mai s’ha vist: Votar el 23J  en plena canícula al mig de les vacances d’estiu? Ho va fer per què responia a l’interès del país? La resposta és un rotund no.

Juliol i agost són mesos inhàbils per a la política i podia convocar amb tota tranquil·litat les eleccions per al setembre, en període ja plenament laboral i no només no s’hauria alterat res, sinó que no es produirien els danys que ara s’ocasionaran. Fins i tot hauria tingut més temps per acabar de tramitar determinats decrets que ara resolen malament i a correcuita.

Cal recordar que Sánchez sempre s’havia compromès a no celebrar eleccions fins al final del mandat i això volia dir el mes de desembre, però una vegada més per interès estrictament individual ha trencat el seu compromís.

Però, per què ho ha fet?

Les raons són tan evidents que estan en boca de tots. D’una banda, perquè d’aquesta manera feia oblidar la gran derrota registrada el mes de maig en la qual el poder socialista territorial ha quedat escombrat, de manera que només conserva tres comunitats autònomes: Castella la Manxa, Astúries i, previsiblement, La Rioja. Una fracció de molt poc pes demogràfic polític i econòmic.

Cal recordar també, perquè la memòria és fràgil, que aquelles eleccions municipals i autonòmiques Sánchez, per decisió personalista, les va transformar sense cap mena de necessitat en una mena de plebiscit personal, de manera que eren ell i les seves propostes, que portava tot seguit al Consell de Ministres, a l’eix de la campanya. D’aquesta manera va aplicar una mena de culte a la personalitat i va desvirtualitzar el sentit de les eleccions, fet que va perjudicar molts presidents socialistes que, d’aquesta manera, van quedar en un segon pla i arraconada la seva obra de govern, que és la carta fonamental de qui governa.

Sánchez va actuar així perquè ja aleshores totes les enquestes assenyalaven que la seva figura i el seu govern anaven de mal dades, i per poder utilitzar unes eleccions que no tocaven per remuntar. El resultat va ser catastròfic i la millor manera de no passar comptes era introduir ràpidament una nova cursa electoral que fes oblidar tota aquella desfeta i difuminés les seves responsabilitats.

Hi havia encara una segona raó. Actuant d’aquesta manera, forçant la unitat dins del PSOE de cara a les eleccions, no hi havia temps a què es produís una reacció que articulés una oposició interna.

Ha estat un mal servei al país que la campanya electoral no ha posat prou en relleu. No és estrany perquè tampoc ha passat comptes de la gran ensulsiada governamental que va representar la forma com el govern va abordar la covid. No hem examinat mai aquell trist i mortal període i les eleccions tampoc ho han fet, i aquesta és una de les moltes minves que té l’actual funcionament dels partits polítics. Però no ens apartem de la qüestió:

Les conseqüències de l’avançament electoral

El 23J ja ha produït un cost extraordinari, sobretot a Correus a causa de la massivitat del vot que ha enregistrat. Però també en despesa electoral per intentar dotar d’un mínim de condicions a les meses electorals, que hauran de romandre tot un dia en condicions ambientals molt desfavorables. Així i tot, aquest no és el més gran dels inconvenients.

Un altre és que un gruix important de persones amb tota certesa es quedarà sense votar; no podran exercir un dret fonamental. A més la data escollida farà que per raons de les elevades temperatures en determinats territoris la gent gran i aquella que pateix determinades patologies, tindran dificultats per acudir al col·legi electoral.

Finalment, i això és molt greu, posarà en risc la salut d’una bona part dels membres de les meses. Com ja hem assenyalat a converses a partir d’un determinant nivell de temperatura els efectes sobre l’organisme, també en persones sanes, són importants si el temps que romanen afectats és gran, que serà el cas dels membres de les meses electorals. En concret, a patir de 35 graus l’impacte negatiu ja es fa sentir i pot causar problemes de salut, si la temperatura se situa en 39 graus o més aleshores els efectes ja poden ser severs.

Doncs bé, les previsions de temperatures per a la jornada electoral indiquen que com a mínim en 6 províncies la temperatura màxima se situarà en 39 graus o més. Són concretament, Ciudad Real, Còrdova, Jaén, Sevilla, Granada i Saragossa que registrarà el màxim amb 42 graus. Ja veurem què passarà en part dels col·legis electorals d’aquestes circumscripcions. Però és que, a més, altres 15, una d’elles és Lleida, se situaran per sobre dels 35 graus assolint nivells màxims de 38 graus a Múrcia, Albacete i Logronyo. Tot això és responsabilitat de Sánchez.

Donades les complicacions i riscos, si a més succeís que el resultat electoral s’apartés molt del consens de les enquestes publicades, entraríem en una gran i conflictiva polèmica sobre la legitimitat d’aquestes eleccions Un fet que aprofundiria encara més la polarització política i que previsiblement tindria com a reacció per part del nou govern Sánchez un exercici autoritari encara més gran del que ha vingut manifestant en els últims anys.

Cal recordar que Sánchez sempre s'havia compromès a no celebrar eleccions fins al final del mandat i això volia dir el mes de desembre, però una vegada més per interès estrictament individual ha trencat el seu compromís Share on X

Et preocupa que si hi ha un nou govern de coalició PP-VOX, la llengua i cultura catalana tinguin problemes?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.