La victòria socialista a Catalunya, el factor Trias i l’Ajuntament de Barcelona

Quan amb un gir de guió insospitat, el PP de Barcelona va fer un “Valls” i va atorgar l’alcaldia a un perdedor, Jaume Collboni, en lloc de facilitar-la al guanyador de les eleccions, com ara el PP espanyol reclama per a Núñez Feijóo, va demostrar una vegada més que els seus mals resultats a Catalunya són conseqüència del fet que no entén al seu electorat potencial i viu a expenses de l’opinió dels seus hooligans. Ja en aquell moment hi va haver analistes que van dir, sobretot a Catalunya -la perspectiva madrilenya sempre té els filtres distorsionats- que la jugada castigaria el PP en unes eleccions generals en lloc d’afeblir-lo. I així ha estat.

El baròmetre del mes de juny de l’Ajuntament de Barcelona aporta una explicació contundent. El 44,5% dels enquestats prefereixen com a alcalde a Trias, una xifra superior a la dels seus votants i que demostra que era una persona que despertava una àmplia adhesió. En contrapartida Collboni, actual alcalde, només és preferit pel 18,3%. Tenim, per tant, un batlle de la ciutat que ni tan sols arriba a ser preferit per 1 de cada 5 barcelonins. Colau encara queda més enrere amb un 12,7%. Fins i tot la xifra agregada d’aquests dos dirigents polítics queda molt per darrere de Trias. Tant com 13 punts per sota.

Si d’aquest examen passem als resultats electorals per districtes de Barcelona, veiem que el mapa de la ciutat es tenyeix de vermell excepte a Sarrià-Sant Gervasi on sí que va guanyar el PP, però li va treure només 9 punts percentuals als socialistes que van quedar segons, 30,87% a 21,34%. Però és que en els districtes clàssics per al vot de dreta, com són Les Corts i L’Eixample, el PSC va guanyar clarament al PP. Fins i tot a L’Eixample, aquest partit va quedar tercer per darrere de Sumar. De fet, treu el mateix percentatge de vot en aquest districte que a Nou Barris. I ja no diguem a la resta.

Per tant, malgrat el que es jugaven, els resultats els van escombrar de la ciutat i Núñez Feijóo, per la via interposada dels populars de Barcelona, va quedar sense possibilitats. Només a la circumscripció de Barcelona els socialistes van treure 5 escons més que en les passades eleccions. Si recordem que la millora total a Espanya per a Sánchez ha estat de 2 escons en relació amb les eleccions precedents ja veiem que el seu resultat hauria estat inferior sense el gran plus que li va donar la circumscripció de Barcelona amb la ciutat al capdavant. De fet, el PP continua sense entendre que mentre sigui refractari al catalanisme i incapaç d’establir diàleg amb els sectors més moderats de l’independentisme, com pugui ser Trias, la seva imatge a Catalunya el porta de derrota en derrota. I com són tan grans fa inviable una victòria espanyola malgrat que millori resultats a la resta del territori.

El PP continua sense entendre que mentre sigui refractari al catalanisme i incapaç d’establir diàleg amb els sectors més moderats de l’independentisme, la seva imatge a Catalunya el porta de derrota en derrota Click To Tweet

S'atrevirà Puigdemont a prémer el botó nuclear per fer inviable la presidència de Sánchez?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.