La inversió estrangera a Espanya va mostrar el 2020 una certa estabilitat en comparació amb 2019, ja que es va elevar lleugerament fins als 7.800 milions d’euros, la qual cosa contrasta amb les fortes caigudes del 38% registrades a escala mundial, d’acord amb l’informe ‘La Balança de Pagaments i la Posició d’Inversió Internacional en 2020’, publicat pel Banc d’Espanya.
Des de l’organisme que encapçala Pablo Hernández de Cos han matisat que s’ha de tenir en compte que el volum d’aquestes transaccions partia en 2019 a Espanya d’un nivell reduït, per la qual cosa en 2020 aquests fluxos també van ser petits des d’una perspectiva històrica. Per part seva, la nova inversió d’Espanya en l’exterior va ascendir a 18.800 milions, nivell també una mica més elevat que el de l’exercici previ (17.600 milions).
En termes del PIB es va produir un augment de major intensitat del volum de la inversió directa d’entrada i de sortida a Espanya durant l’any passat com a reflex de la forta contracció del producte. Tant les societats no financeres com les institucions financeres monetàries van rebre noves inversions procedents de l’exterior (6.400 milions i 4.700 milions, respectivament), mentre que es van produir desinversions en el sector financer no monetari (-3.200 milions).
Quant al desglossament per instrument financer d’aquests fluxos, es revela que l’import de la nova inversió estrangera en el capital de les filials espanyoles es va reduir lleugerament respecte a l’any anterior (15.100 milions), mentre que van tornar a registrar-se desinversions en instruments de deute, que van respondre en la seva majoria a l’amortització de préstecs, encara que per un import una mica menor que en 2019 (7.300 milions, enfront de 8.100 milions en 2019).
Respecte a la procedència dels fons de l’exterior, els països de la UEM, a diferència dels anys anteriors, van mostrar un import negatiu per 18.100 milions, condicionat, en gran manera, per la reestructuració d’un grup internacional, que es va traduir en desinversions dels Països Baixos, que es van veure compensades per les majors entrades de fons procedents de Suïssa i Mèxic, segons es detalla en l’informe.
Per part seva, el Regne Unit va registrar un volum de transaccions per un total de 4.500 milions. De la resta de les àrees geogràfiques, cal destacar les inversions procedents d’Àsia (2.200 milions), mentre que Amèrica del Nord va registrar desinversions per 1.100 milions. Per activitat econòmica, en 2020 el principal destí de les inversions estrangeres a Espanya va ser el sector de transport i comunicacions (3.000 milions), seguit de la indústria manufacturera (2.900 milions) i les activitats financeres.
La branca d’activitats immobiliàries i altres serveis professionals va registrar el descens més gran respecte a l’any anterior, amb unes inversions positives de 900 milions, enfront dels 5.100 milions de 2019; mentre que el sector de subministraments i el sector de la construcció van registrar desinversions (1.100 milions i 700 milions, respectivament).
Per part seva, la nova inversió d'Espanya en l'exterior va ascendir a 18.800 milions, nivell també una mica més elevat que el de l'exercici previ Share on X