La tendència de desacceleració a Europa Occidental ha arribat per quedar-se. Mentre que a Espanya la producció industrial es troba en taxes negatives, Alemanya ha patit el retrocés més gran des de l’any 2009. Així ho confirma en el cas d’Espanya l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mitjançant l’índex general de producció industrial (IPI), ha anunciat que tal instrument macroeconòmic ha registrat en el mes de juny una caiguda interanual de l’1,8%. En comparació amb el mes de maig, el decreixement és del 3,6%. Excepte l’energia, amb un creixement del 4,8%, tots els sectors industrials han retrocedit: els béns intermedis (-5,5%), els béns de consum durador (-4,8%), els béns de consum no durador (-3,1%) i els béns d’equip (-0,5%).
Si es té en compte la producció industrial per comunitats autònomes, la taxa interanual ha estat positiva només en sis comunitats, a destacar Madrid (6,1%), Navarra (4,1%) i Múrcia (3,5%). D’altra banda, les que han patit uns pitjors resultats són Canàries (-9,5%), Balears (-7,8%) i Galícia (-6,3%).
Aquest refredament del sector industrial no és un fet aïllat en el panorama internacional: la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, el Brexit i la debilitat de l’economia europea no ajuda a consolidar la recuperació econòmica de la zona euro. En el cas de la locomotora alemanya els resultats tampoc són esperançadors. En aquest mes de juny la indústria alemanya ha retrocedit un 5,2% respecte a l’any passat.
Els resultats del mes anterior xifraven en un descens del 4,4%. Això suposa el seu major retrocés des de finals de 2009, anticipant una contracció del PIB alemany en el segon trimestre de l’any.
La producció industrial alemanya sense comptar amb l’energia i la construcció va registrar al juny un retrocés de l’1,8%. En el cas de la producció de béns intermedis es va registrar una baixada del 2%, mentre que la producció de béns de capital va retrocedir un 1,8% i la de béns de consum un 1,4%. Per Carsten Brzeski, economista en cap d’ING Alemanya, l’informe sobre la producció industrial alemanya és “devastador, sense un costat positiu”. L’economista vaticina una “contracció de l’economia alemanya en el segon trimestre, llevat que les exportacions portin una sorpresa inesperada”.