La futura llei del teletreball crea incertesa

El Ministeri de Treball està preparant l’avantprojecte de llei amb el qual es vol regular el teletreball, una eina que ha arribat per a quedar-se després d’haver-se hagut d’imposar per la crisi del coronavirus. En ell queda clar que les empreses hauran de pagar “íntegrament” les despeses en els quals incorre el treballador des de la seva casa, tant els directes com els indirectes. Un altre punt, completament nou, és que s’estableix el “dret a l’horari flexible” que permet que qui treballi a distància pugui “alterar” la seva jornada, encara que posa límits, ja que ha de “respectar la normativa sobre temps de treball” i sempre que “estigui pactat prèviament amb l’empresa” el període de disponibilitat.

D’entre els 21 articles de l’avantprojecte, amb una disposició transitòria i quatre addicionals, s’aglutina punts que beuen de lleis ja vigents com l’Estatut dels Treballadors, la reforma laboral de 2012 i la llei de protecció de dades, que va establir el dret a la desconnexió digital en 2018. També desenvolupa molts altres, en alguns dels quals s’aprecia la influència d’aquests mesos de teletreball massiu forçat pel coronavirus.

Per als empresaris aquesta mesura legislativa podria acabar amb els avantatges que ofereix actualment el teletreball. El president de CEOE, Antonio Garamendi, va advertir que si no es planteja bé la regulació del teletreball a Espanya, pot suposar la destrucció d’ocupació. Va indicar que el teletreball és una “bona eina si no ens la comprimeixen i si no la destrossen” i que “com facin això, el problema és que hi haurà menys ocupació a Espanya”. En aquest sentit, el president de la patronal, que va dir desconèixer el projecte legislatiu que vol aprovar el Govern, va apuntar que a causa del confinament totes les empreses han après “moltíssim” sobre el teletreball i s’ha avançat en tres mesos el que s’esperava en cinc anys, passant d’un 5% d’empleats teletreballant a un de cada tres en l’actualitat.

No obstant això, va insistir que amb aquest tema cal tenir “molta cura”. “Està molt bé com a complement per a plantejaments de conciliació, però com es plantegi com una rigidesa, podem tenir un gran problema, el món començarà a parlar de productivitat i no d’hores treballades”, va advertir.

Els punts més destacats de l’avantprojecte són la voluntarietat per teletreballar, l’elecció de l’horari, el pagament per part de l’empresa dels costos domèstics derivats pel teletreball, una desconnexió digital més severa i instaurar aquesta modalitat de treball com una mesura davant situacions d’emergència (com l’actual pandèmia).

Per als empresaris aquesta mesura legislativa podria acabar amb els avantatges que ofereix actualment el teletreball Share on X

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.