sector de l'automòbil

Generalitat: un pla per al sector de l’automòbil sense diners

Que la Generalitat governa poc és una evidència, que a més ho fa malament és una constatació dissortadament freqüent. L’últim exemple ens l’aporta la pròpia consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha presentat a bombo i plateret un pla per al sector de l’automòbil.

La iniciativa seria excel·lent perquè és una activitat estratègica per a Catalunya el fet que dues importants plantes automobilístiques de Seat i Nissan i tota la densa xarxa d’empreses proveïdores del sector li confereixen una importància determinant, tanta que ben bé es podria dir que si l’automòbil esternuda, l’economia catalana emmalalteix, perquè representa el 10% del PIB i 140.000 llocs de treball.

El problema comença quan la consellera informa que no hi ha cap xifra assignada per al pla i que donat que estan en pròrroga pressupostària des del 2017 és evident que de diners tampoc se n’esperen. En la perspectiva política actual i com ja hem apuntat a Converses, un pressupost nou i complert potser no sigui possible fins al 2021. De fet, reconeix que només té diners per dur a terme l’estudi. Potser hauria estat més honest fer públic que estudiaran un pla per a l’automoció sense anar més enllà ,perquè això és en el que avui per avui es pot confiar.

L’existència del pla i les crítiques que ha rebut, en concret i entre d’altres, per part de l’UGT també posen de relleu la crispació que impera dins del govern de la Generalitat. En una recent entrevista a La Vanguardia (14 de juliol) Àngels Chacon es defensava d’aquestes crítiques criticant a la seva vegada el seu company de govern Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies. Concretament, deia referint-se a l’UGT: “Per què no demanen a la conselleria del senyor Homrani que liciti ja el centre de formació de Martorell? L’acord per treure’l a licitació ens va costar sang, suor i llàgrimes, però continua sense licitar-se”. Com és sabut, el conseller és de l’altre partit del govern, d’ERC, i membre de l’UGT. És insòlita la forma de procedir dels governs que, per justificar-se de les crítiques, un conseller en desqualifiqui un altre. És difícil percebre com d’aquesta manera el govern pot funcionar. També en aquesta declaració arremet contra el seu antecessor en el càrrec d’una manera menys directa però ben clara, pel que a a l’empresa xinesa Thunder Power i les inversions que pensava fer a Catalunya i que no tindran lloc. En aquest terreny la consellera es manifesta incapaç de donar ni una sola xifra d’altres inversions sobre projectes de plantes fabrils a Catalunya.

També crida l’atenció que refusi el diagnòstic evident sobre que Catalunya està creixent menys que Madrid des de finals del 2017. En la mateixa línia polèmica, també afirma que quan se li demana que doni garanties a les empreses sobre el futur polític perquè puguin tornar a Catalunya, se li està fent un xantatge.

L’economia catalana té un gran problema, i es diu política.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú