França campanya electoral

França: començament oficial de la campanya electoral

A menys de dues setmanes dels comicis que han de servir per escollir qui serà president de la república francesa s’ha donat el tret oficial de sortida de la campanya electoral a França.

I de fet, aquests últims dies s’han produït diversos fenòmens importants que han modificat les enquestes de forma notable.

El primer i més important seria la concentració d’un vot útil d’esquerres en la figura de Jean-Luc Mélenchon, candidat de “França Insubmisa”.

Els seus suports han crescut en proporció inversa a la baixada dels seus competidors progressistes, particularment l’ecologista Yannick Jadot, el comunista Fabien Roussel i l’alcaldessa de París Anne Hidalgo. Cadascun d’aquests tres candidats té entorn o menys d’un 5% d’intenció de vot.

Aquesta concentració permetria a Mélenchon aconseguir fins a un 15% dels vots i situar-se en tercera posició en la primera volta de les eleccions, a tan sols quatre punts percentuals de distància de Marine Le Pen.

Cal tenir en compte que si l’actual tendència segueix, Mélenchon podria inclús prendre a Le Pen la segona plaça, fet que el convertiria en el rival de l’actual president Emmanuel Macron en la segona volta.

Això dependrà, en gran mesura, si a la dreta es produeix o no un fenomen similar de concentració del vot útil en Marine Le Pen, que hauria de venir sobretot dels simpatitzants d’Eric Zemmour.

Zemmour, posicionat més a la dreta que Le Pen, ha perdut pistonada des de l’esclat de la guerra a Ucraïna (que ha relegat el seus temes estrella de la immigració i l’islam en un segon pla), i se situaria ara per ara amb un 11% d’intenció de vot.

Qui no sembla aixecar el cap és la candidata de la dreta tradicional francesa, Valérie Pécresse, que fa setmanes que està estancada amb un 11%.

Mentrestant, el “president-candidat” Emmanuel Macron es mira la frenètica competició dels seus rivals de dretes i d’esquerres per disputar-los la segona volta des d’una confortable posició de prop del 30% d’intenció de vot, tot i que darrerament ha perdut alguns punts, baixant fins al 28%.

S’ha criticat molt el fet que Macron no hagi pràcticament fet campanya fins ara, i que el seu programa electoral, aparegut en el darrer moment, estigui carregat d’idees dels seus rivals.

Macron ha inclús reprès un punt del programa de Zemmour, consistent en eliminar l’impost a l’audiovisual que els francesos amb televisió a casa han d’abonar anualment per mantenir les cadenes públiques.

En un moment tan crucial per al rumb de França hi ha una manca terrible d’intercanvis entre Macron i la resta de candidats

Nombrosos observadors han apuntat que és lamentable que en un moment tan crucial pel rumb de França hi hagi una manca tan gran d’intercanvis entre Macron i la resta de candidats. De fet, el “president-candidat” anuncià que no participaria en cap debat contra els seus contrincants abans de la primera volta.

Hi ha francesos que temen que l’actual context de crisi i la negativa de Macron a baixar a l’arena política restin credibilitat democràtica a les eleccions que s’apropen.

Efectivament, un aspecte clau com és la immigració, on dues terceres parts de l’electorat combregarien amb els postulats de Le Pen i fins a cert punt Zemmour segons enquestes fetes a la tardor, és en bona part absent del programa de Macron.

Les preocupacions a curt termini, com els preus del carburant i la por a perdre poder adquisitiu (un autèntic mantra al país veí) generen interferències que impedeixen discutir de les qüestions de fons, crucials a llarg termini, però que l’actual context fa semblar distants.

A part de Macron a qui beneficia estar al poder en un moment de crisi externa, l’altre gran beneficiat de l’actual situació de crisi i d’inflació és el candidat de l’extrema esquerra, Jean-Luc Mélenchon, que té en l’increment de despesa pública un dels seus temes preferits.

A part de Macron, l'altre gran beneficiat de l’actual situació de crisi i d'inflació és el candidat de l’extrema esquerra, Jean-Luc Mélenchon Click To Tweet

Creus que les mesures que ha anunciat el govern espanyol seran suficients per pal·liar els estralls de la crisi?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.