Espanya: la Renda Bàsica podria aplicar-se abans de l’estiu

El Govern de Pedro Sánchez vol aprovar una Renda Bàsica de, almenys, 500 euros mensuals per ciutadà, per als pròxims mesos. La idea és que, passat un termini d’uns tres mesos, serà substituïda per la ja anunciada renda mínima, que tindrà un funcionament similar però que ha de ser encara negociada amb les comunitats autònomes.

Aquesta ajuda provisional per a garantir 500 euros a tots els ciutadans podria, fins i tot, aprovar-se en el pròxim Consell de Ministres, i ha de servir com una prestació “pont”, en paraules de la Vicepresidència segona, fins que estigui vigent la renda mínima. Quant a les gestions burocràtiques per a accedir a la prestació econòmica, el govern assegura que intentarà que el procés sigui el més fàcil i flexible possible.

Segons el Govern, les organitzacions Càritas, Cermi, Oxfam, AEPN, Facua i Plataforma del Tercer Sector, amb les quals s’han reunit, estan plenament d’acord amb les dues prestacions que es volen implantar per a pal·liar els efectes negatius de l’aturada econòmica per la pandèmia del Coronavirus. En aquest sentit, tant Comissions Obreres com UGT estan també d’acord.

El Govern de Pedro Sánchez vol aprovar una Renda Bàsica de, almenys, 500 euros mensuals per ciutadà, per als pròxims mesos Click To Tweet

No obstant això, la patronal dels empresaris, CEOE, portava setmanes advertint al Govern que la seva manera de legislar, de manera unilateral i sense consultar als agents socials, no era el camí adequat per a gestionar aquesta crisi tan extraordinària. No obstant això, l’Executiu ha mantingut intacta la seva estratègia de redactar el BOE sense negociar amb el diàleg social. Finalment, la patronal ha acabat per esclatar quan ha estat convocada per a donar la seva aprovació a una renda mínima en el disseny de la qual no sols no ha participat sinó que tampoc coneix els seus detalls.

CEOE i Cepyme han signat un duro comunicat conjunt en el qual acusen el Govern de “deslleialtat al diàleg social i als empresaris espanyols” per no negociar la quantitat de mesures que s’estan aprovant des de l’esclat de la pandèmia del coronavirus i per no atendre les seves demandes. La patronal denúncia que el Govern ha fet una “manipulació interessada” en elaborar una renda mínima que no ha negociat i per a la qual ara busca l’aprovació de la CEOE.

La patronal no s’oposa a la creació d’una renda mínima o un instrument de redistribució dels ingressos per a protegir als més vulnerables. “Compartim que cap ciutadà pot quedar desatès en aquesta crisi econòmica sobrevinguda per la pandèmia del Covid-19”, assenyala en el seu comunicat. El problema és que “en cap moment se’ns ha fet partícips de la negociació de tal iniciativa, ni s’ha sotmès a la seva discussió en el diàleg social, tal com ha transcendit en mitjans de comunicació i xarxes socials”.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.