És preocupant la tornada de la covid?

Hi ha dades que assenyalen que el panorama es pot tornar a complicar. No tant perquè tornem a situacions com les de l’any passat, però sí que el suficient per alertar a la salut dels ciutadans i a les previsions econòmiques.

Espanya, en el seu conjunt, presenta una taxa molt alta de vacunació, del 80%. Estaríem, per tant, pròxims a la immunitat de grup, si bé aquesta, com és sabut, varia la seva xifra en funció de la capacitat de contagi de cada virus. Ara per la variant Delta aquella magnitud encara no ens confereix la condició d’immunitat col·lectiva, que fa que el virus no es pugui propagar, si bé el seu avanç es duu a terme amb molta dificultat, donada la població immune. Aquesta és la bona notícia.

El que ens ha d’alertar són tres altres factors. El primer és l’aparició de la variant anomenada Delta Plus, procedent també del Regne Unit, que té una major capacitat de contagi. Aquest país en aquest moment té un índex de persones afectades per 100.000 habitants de 935, mentre que Espanya se situa tot just per sota de 50, amb una excepció important, que és Benidorm, on la presència de turistes britànics ha disparat la transmissió i constitueix per tant una alerta important, perquè significa que molt possiblement d’aquí a Nadal la variant Delta Plus s’hagi estès per tota Espanya.

El segon factor és que els últims estudis sobre la transmissió dels SARS-CoV-2 sembla que realment té unes característiques pandèmiques estacionals. Des de la Xarxa d’Investigació Col·laborativa MCC, conjuntament amb el Centre de Modelat Matemàtic de Malalties Infeccioses de l’escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres, han avaluat que efectivament la Covid és sensible a la temperatura i a la humitat. Es desenvolupa molt bé quan la temperatura és relativament baixa i la humitat atmosfèrica més aviat reduïda. Aquest anàlisi s’entén a partir de calcular el nombre de reproducció efectiva (Re) en 409 ciutats de 26 països. Dit això, cal afegir que aquesta modificació ambiental té, amb tot, un efecte menor i el que resulta decisiu per a les observacions fetes són les intervencions governamentals: la capacitat de generar restriccions i anticipar-se a la seva propagació. Per tant, la proximitat de l’hivern pot contribuir a la propagació, amb tota certesa, però no tant per la variació dels paràmetres atmosfèrics, que com hem dit incideixen, però poc, sinó pel fet que les relacions socials en espais tancats i sense protecció augmenten.

El tercer factor de preocupació és la seva combinació amb la grip. Enguany, es presentarà amb característiques més dures perquè l’any passat pràcticament no hi van haver episodis i això ens ha deixat més indefensos, i també perquè una de les cepes detectades de la combinació de virus d’enguany és més agressiva que les habituals.

L’aplicació en temps i forma de la vacuna de la grip, la seva eficàcia i l’aplicació de la tercera dosi a les poblacions de major risc determinaran el balanç d’aquest hivern.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.