Ens enganya el Govern de la Generalitat?

Ja són massa les dades que assenyalen que el Govern de la Generalitat ens enganya sobre aspectes fonamentals de la brutal crisi que ha generat la Covid-19.

Les rodes de premsa diàries de la portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Bundó, de la consellera de Sanitat, Alba Vergés, i del Conseller d’Interior, Miquel Buch, s’han convertit en un espectacle summament criticat pels mitjans de comunicació, per la seva incapacitat o manca de voluntat per proporcionar respostes a les preguntes concretes que es formulen, i per la seva reiterada orientació política tan allunyada del que es necessita en aquests moments. Però això, tot i ser censurable, adquireix un to menor davant els fets que mostren que la Generalitat no informa d’una forma veraç sobre la realitat de la crisi.

El primer d’aquests fets es refereix al comunicat del Departament de Salut que indica que no ingressin a l’UCI als majors de 80 anys. Diversos mitjans de comunicació com BTV, la televisió pública de l’Ajuntament de Barcelona, ​​El Mundo, la SER, Telecinco, entre altres, han informat que personal del servei d’emergències, el SEM i alguns hospitals, han rebut un document del Departament de Salut en el qual es recomana no ingressar a la UCI als pacients amb coronavirus majors de 80 anys. La instrucció és prioritzar els recursos “en aquells pacients que més es poden beneficiar en termes d’anys de vida salvats” i “evitar ingressos de pacients amb escàs benefici”.

La Generalitat estaria mostrant a través d’aquesta iniciativa que s’està aplicant una selecció sistemàtica de qui té dret a la possibilitat de viure i qui no en els hospitals, i que en contra de les reiterades declaracions en sentit contrari de les autoritats sanitàries, les places a l’UCI estan col·lapsades, única manera d’entendre una mesura tan brutal.

Al mateix temps, la Generalitat es nega a sol·licitar al Govern espanyol el permís per traslladar malalts crítics a altres comunitats que disposen de suficients places lliures, com és Andalusia. Però el pitjor de tot és que la consellera Alba Vergés en roda de premsa intenta desmentir reiteradament aquest fet, negant l’existència de la instrucció, afirmant que s’imparteix l’atenció adequada, amb l’afegit sempre del concepte màgic “prevaldran els criteris clínics“, que segons sembla no són altres que negar l’atenció als majors de 80 anys.

La Generalitat estaria mostrant que s'està aplicant una selecció sistemàtica de qui té dret a la possibilitat de viure i qui no en els hospitals Click To Tweet

Un segon fet, també de proporcions tràgiques, incideix sobre la gent gran des d’un vessant diferent. Es tracta de la pèssima situació en què es troben encara moltes residències. La pròpia Vergés assegura una i altra vegada que totes les residències estan controlades, però en temps de xarxes socials aquest tipus d’enganys són impossibles de mantenir, perquè des dels mateixos centres arriben trucades de desesperació i auxili. Una d’elles que també es dirigia a la diputada de JxCat Laura Borràs deia el següent:

Soc la directora de la residència ADmunt. Estem sols! Ni PCR ni res. S’està deixant morir la gent i emmalaltir als professionals. Sóc de JxCat i exregidora 8 anys. El que està passant és inaudit. No estan a l’alçada. En el nostre cas només l’ajuntament ens ha ajudat.

En aquesta coincideix la significació política de qui envia el missatge. Però en moltes altres que circulen per la xarxa, de directores o professionals de residència, són simplement el lament de la desesperació dels que estan oblidats pel Govern de Catalunya, mentre al mateix temps i cada dia responen a aquesta reiterada pregunta amb l’argument que tot està ben atès.

Un tercer element es refereix a la situació de les UCI a Catalunya. La consellera Alba Vergés es va sentir en la necessitat de desmentir que Catalunya fos una de les 6 comunitats on les UCI es trobaven saturades. La realitat de les dades mostra que també ha mentit en aquest punt, perquè és la que es troba en pitjor situació, superant Madrid. En aquesta comunitat el nivell d’ocupació és molt alt, de l’ordre del 83%, però encara queda un petit marge a data de 31 de març, perquè disposa de 1.745 places, de les quals estan ocupades 1.514. A Catalunya, el nombre de places és de 1.722, de les quals 1.645 estan ocupades, és a dir, el 95%. Això vol dir que abans d’aquest cap de setmana ja no hi haurà lloc per a ningú més a les UCI, i en tot cas s’haurà de desallotjar malalts en pitjors condicions per donar entrada a altres nous, que és una forma d’ocultar de moment la catàstrofe.

També crida l’atenció que Catalunya, amb molts més habitants (gairebé un milió de diferència, 6.640.705 a Madrid, per 7.565.099 a Catalunya), no hagi aconseguit habilitar més places d’UCI que Madrid.

En definitiva, és una situació pèssima perquè davant la crisi actual, una de les pitjors coses que ens pot passar és que el nostre propi Govern ens enganyi per ocultar la situació desastrosa en la qual ens trobem.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.