Enquestes eleccions generals: previsions fins al dia 5 d’abril

En relació a les últimes dades agregades que Converses ha publicat s’han introduït dues noves fonts d’informació. Una és el treball dut a terme per El Periódico d’avaluar una mitjana de les enquestes publicades fins al 2 d’abril, ponderant la data de realització i la dimensió de la mostra. Els resultats assenyalen que el PSOE es podria situar en els 122 escons, Unidas Podemos en 33, ERC en 12, PDECAT en 5, i PNB en 6, com a més importants. Aquests resultats li atorgarien al PSOE una majoria absoluta formant una coalició àmplia amb Unidas Podemos i els partits independentistes i nacionalistes, que podria arribar als 180 escons amb l’hipotètic diputat de Bildu i de Compromís.

Per la seva banda, el PP assoliria 86 escons, Cs 51 i Vox 29. Però aquesta observació del passat s’ha de contrastar amb l’última enquesta feta pública de Celeste-tel pel Diario.es que presenta una recuperació del PP a expenses de Cs i Vox, malgrat que les diferències d’aquests dos últims en relació a la mitjana d’El Periódico no enregistrin tal pèrdua. Concretament Celeste-tel atorga al PP de 97 a 100 escons, molt per sobre dels 86 de la mitjana, i encara més amunt dels 73 que li donava l’enquesta de Metroscopia per El País.

Cs se situa entre el 52 i els 56 escons (per 51 que li donava la mitjana) i Vox entre 14 i 16 (14 en la mitjana).

El total d’escons del bloc de dretes se situa en una franja compresa entre el 163 i els 171, per tant i en el millor dels casos a 5 de la majoria absoluta. Mentre que el bloc de PSOE, Unidas Podemos i totes les seves confluències, els partits independentistes catalans i basc, i el PNB ,assolirien entre 175 i 186 escons.

En aquesta estimació juga d’una manera determinant el sistema electoral, donat que en percentatge de vot estimat els dos blocs assoleixen la mateix xifra: el 48%. D’aquest resultat es pot deduir que la presència de tres partits de dreta en totes les circumscripcions espanyoles perjudica la seva obtenció d’escons, mentre que la presència de dos partits de l’esquerra i la concentració en determinades circumscripcions de les opcions nacionalistes i independentistes les afavoreix.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.