Enquestes: el PSOE s’avança

Hi ha disponibles tres enquestes, dues d’elles realitzades a principis d’aquest mes, a càrrec de Demoscopia i DYM. La tercera és més recent i correspon, pel que fa a la data de publicació, al 7 d’abril.

Els resultats assenyalen un reforçament substancial del PSOE, que arribaria a aconseguir per sí sol els 135 diputats en una pujada espectacular, al mateix temps que es produeix una reducció d’ Unides Podem. S’està produint el mateix efecte que va patir el PCE?: la seva jivarització progressiva a costa dels socialistes. S’està complint aquella llei de les coalicions que diu que el peix gran es menja el petit?

És aviat per dir-ho, però el senyal d’alarma pot sonar en qualsevol moment si el declivi continua i UP se situa per sota dels dos dígits. Ara, i segons l’enquesta de Sigma 2, ja està molt proper, a l’11%. Un punt més de pèrdua i la crisi esclatarà. La millor dada d’aquesta formació a inicis d’abril era del 12,6%, d’aquí que el risc del descens no hagi de ser una hipòtesi per confirmar a llarg termini.

Demoscopia

Principis abril

DYM

Principis abril

Sigma 2

7 abril

PSOE108118135
PP96101103
VOX594540
UP333126
CS8113

 

Les dades mostren un enfonsament de Cs, de manera que la línia de més proximitat al PSOE que ha emprès Inés Arrimadas no aconsegueix la remuntada, sinó més aviat el contrari. El beneficiari d’aquesta pèrdua seria el PSOE, però segurament no es tracta tant d’un joc de transferències directes com de l’efecte electoral en moltes circumscripcions espanyoles, on només tres forces com a molt arriben representació.

Els vots perduts que registra Ciutadans beneficien el PSOE, perquè disposava de l’últim resta més alt, que ara pel mecanisme del sistema de Hond, que s’aplica en la distribució del vot, es veu beneficiat. Són els costos de la dispersió de vot de la dreta en tres opcions. En realitat, i en relació amb l’última enquesta, la coalició de govern només millora un molt mòdic 0,6%, el que indica que la millora d’escons socialistes és més efecte d’una transferència interna de vot i del benefici dels millors restes, que per un creixement del suport dels votants al govern.

El Partit Popular també millora la seva posició però en una mesura clarament inferior al PSOE i ni tan sols absorbeix la pèrdua dels diputats de VOX. De tota manera, en la situació actual, tan tràgica, i sense eleccions a l’horitzó, fan falta més dades per verificar si la tendència del PSOE a l’alça és tan important com apareix en l’última enquesta.

Els resultats assenyalen un reforçament substancial del PSOE, que arribaria a aconseguir per si sol els 135 diputats Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.