Enquesta del CIS. Estem davant d’una societat totalitària?

El baròmetre especial sobre la Covid-19 del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) mou una altra vegada a polèmica. Una condició que sembla lligada al centre des que el dirigent socialista José Félix Tezanos n’és el màxim responsable.

En aquest cas la polèmica sorgeix perquè el tipus de preguntes elaborades aporten un perfil de la societat espanyola preocupant, ja que conté molts dels ingredients que caracteritzen una societat totalitària.

D’una forma aclaparadora, el 88,5% de les respostes assenyala que davant els casos de pandèmia cal atenir-se al que diguin els experts, mentre que l’altra opció, que diu que són els governs els que han de ser capaços de prendre decisions pel seu compte, només té un modest 9,2% de respostes afirmatives.

Una altra pregunta interessant: Creu que en les circumstàncies com les actuals els líders de l’oposició han de donar suport al govern?, que ofereix dues respostes. Una és la de deixar les crítiques per a un altre moment, i també aquí la xifra és aclaparadora, el 87,8%. Mentre que l’altra alternativa, la de continuar fent totes les crítiques que es considerin oportunes, només recull un 10%.

I per tancar el cercle, la pregunta que més preocupació ha despertat en els mitjans de comunicació. Tracta sobre les informacions enganyoses i la llibertat d’informació. De les dues respostes que s’ofereixen, la més escollida, amb el 66,7%, és ni més ni menys que és necessari controlar la informació. Així, sense més afegitons. L’altra resposta, que considera que no s’ha de restringir la informació, només aconsegueix el 30,8% de respostes afirmatives.

En definitiva, el que ens estaria dient la societat és que no s’ha de criticar el poder, almenys mentre duri aquesta pandèmia. Moren molts ancians en residències? No passa res, cal callar. Que les posicions canviants sobre les mascaretes protectores i la manca d’elles a hores d’ara és un problema? Què hi farem, no es resol res empenyent el govern. Que Espanya és el país del món amb més morts en relació amb la seva població? Ja ho mirarem més endavant.

És realment aquesta la manera de pensar de la societat espanyola? Segons el CIS, la resposta és aclaparadorament afirmativa. Afegim a aquesta informació que el poder polític, el govern ha de controlar la informació, segurament perquè el ciutadà i la plural opinió publicada són incapaços de forjar-se un judici per si mateixos. Necessitem ser informativament guiats perquè nosaltres mateixos no tenim les condicions per separar el gra de la palla, el que està bé del que no ho està. Per arrodonir-ho, res millor que el govern dels experts. Són aquests els que en condicions difícils com les actuals han de tenir l’última paraula. Allò que les guerres són massa importants per deixar-les en mans dels militars, segons l’enquesta de Tezanos, ja no és una veritat com un temple.

Com anomenaríem a una societat en la qual no s’ha de criticar el govern, s’ha de controlar la informació i ens hem de deixar guiar només pels experts, els tecnòcrates? La resposta és òbvia. Aquesta forma de govern es diu franquisme després del Pla d’Estabilització. És el franquisme dels “Planes de desarrollo”. Tezanos ha descobert que aquesta és la creença profunda de la societat espanyola. Quines coses.

Com anomenaríem a una societat en la qual no s'ha de criticar el govern, s'ha de controlar la informació i ens hem de deixar guiar només pels experts, els tecnòcrates? Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.