A Galícia el PP penja d’un fil; a Espanya cau el PSOE i a Portugal guanya la dreta

Aquest és el panorama que ara com ara mostren el conjunt d’enquestes que, per una banda, mostren com al conjunt de la península Ibèrica, fins ara bastió socialista, veu canviar el signe de la majoria, mentre que a Galícia l’etern govern de la dreta penja d’un fil.

I la coincidència és clara. L’última enquesta del tracking diari que fa l’empresa Sondaxe per a la Voz de Galicia li dona 39 escons al PP, un més que la majoria absoluta, 22 al BNG que millora la seva posició, i 14 al PSOE que en concordança amb l’onada general no surt de la misèria.

GAD3, per la seva banda, donava en la seva enquesta del 5 de febrer uns resultats semblants: 39 escons, 23 i 13 per als socialistes. La nota discordant com és habitual, era la del CIS, que feia perdre la majoria absoluta al PP atorgant-li només 36 escons, mentre que el BNG pujava fins a 24 i el PSOE mantenien els 14, i ambdós assolien la majoria absoluta de 38 per governar. Per tant, la victòria del PP depèn de dos escons i de si tenen raó les altres empreses enquestadores o el CIS de Tezanos.

La seva derrota provocaria un terratrèmol que afectaria el lideratge de Núñez Feijóo. És clar que la victòria no seria perquè sé l’apuntés Sánchez, sinó els nacionalistes gallecs, perquè la bandera d’aquell continua sense aixecar el cap. L’enquesta de 40db del 5 de febrer dona una clara victòria al PP amb un 34,4% dels vots, pràcticament 4 punts per sobre dels socialistes i, al mateix temps, també atorga una pujada significativa a Vox que arriba a 11,8% i avantatge quasi amb 1 punt a Sumar. Paga la pena subratllar que aquesta enquesta és per a la Cadena Ser i la fa l’empresa que habitualment treballa per al Grup Prisa. Sigma2, per la seva banda i per a la mateixa data, donava 153 escons als populars, 23 a Vox, 122 als socialistes i 20 a Sumar, a més dels 2 que trauria UP. Amb aquests resultats, un pacte de la dreta assoliria pels pèls la majoria absoluta de 176 escons.

El declinar del PSOE, que és clar, no és del tot capitalitzat pels populars per la multitud de petits partits que reparteixen uns pocs escons i que, com en l’actualitat, poden configurar aliances molt àmplies amb els socialistes.

En tot cas, el que sembla clar és que en aquest moment el bloc de centredreta se situa entre el 46% i el 47% dels vots, mentre que el de l’esquerra que està en el govern només se situa entre el 40% i el 41%. També aquestes xifres mostren clarament la importància dels partits independentistes, nacionalistes i regionalistes al Congrés afavorits per la llei electoral espanyola de circumscripcions provincials i aplicació del mètode d’Hondt als escons que atorga bons resultats a la primera força, i en tot cas a la segona. Si aquesta és local, amb facilitat obté 1 diputat al Congrés.

A Portugal, l’aliança democràtica configurada pel partit demòcrata social i el PP guanyaria les eleccions amb el 32% dels vots. Mentre que el partit socialista cauria fins al 28% amb un afegit important, la nova dreta portuguesa de Chega assoleix el 19% dels vots, mentre que en general l’esquerra queda fora del parlament, excepte la minsa partició de O Bloco, just amb un 5%.

Creus que la Generalitat ha fet totes les inversions que estaven previstes per evitar els efectes de la sequera?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.