En què consisteix el pla 2050?

Pedro Sánchez ha presentat un ambiciós pla econòmic anomenat el pla Espanya 2050. Entre altres punts, el document preveu una taxa d’ocupació que passi del 62% actual al 80% per a dins de tres dècades, una taxa d’atur general que baixi del 18% al 7% i una taxa de desocupació juvenil que es retalli del 40% vigent al 14%. Aquestes fites, recalca el document, s’anirien aconseguint de manera gradual, amb diferents avanços per a 2030 i 2040.

Espanya, explica l’informe, “implica encara nombroses mancances i desequilibris que li fan ser el tercer país amb major desigualtat de la renda de la UE i el quart amb major població en risc de pobresa”. Les principals causes darrere d’aquesta situació, afegeix, són les deficiències del mercat laboral i la insuficient capacitat recaptatòria i redistributiva del sistema fiscal i estat de benestar. Pel que fa a l’ocupació, el desafiament que es marca el pla és “resoldre les deficiències del nostre mercat de treball i adaptar-lo a les noves realitats socials, econòmiques i tecnològiques”.

“Això ens permetria retallar la bretxa en renda per càpita que ens separa de la UE-8”, ha assenyalat l’Executiu en el projecte pla 2050 presentat aquest dijous pel president del Govern, Pedro Sánchez, en el Museu Reina Sofia de Madrid.

Encara que des de l’Executiu admeten que aconseguir aquest fort repunt dels nivells de productivitat “pot semblar molt”, la veritat és que diversos països europeus, inclòs Espanya, ja van aconseguir un progrés similar en el passat recent.

Segons destaca el Govern, el fet que Espanya parteixi d’uns nivells de productivitat i ocupació més baixos i que existeixin tendències favorables en marxa com la digitalització i el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial, l’equiparació educativa i laboral de la dona, l’augment de la formació o la transició ecològica “augmenten les probabilitats d’aconseguir-lo”, segons ha recalcat l’Executiu.

No obstant això, en absència de millores de productivitat, la contracció de la força laboral podria fer que l’economia s’estanqués entre 2023 i 2050, amb un creixement anual del PIB d’entre el 0,3% i 1,1%; un creixement molt inferior al 2% que Espanya va registrar entre 1996 i 2019, la qual cosa allunyaria encara més dels països avançats d’Europa.

Per a evitar aquest escenari negatiu, Espanya haurà de fer una aposta decidida i contundent per l’educació (des del naixement fins a la senectut), multiplicar els seus esforços en R+D, accelerar la modernització del teixit productiu aprofitant les oportunitats de la digitalització i la transició ecològica, fomentar el creixement de les seves petites i mitjanes empreses, reduir al màxim les distorsions generades per les traves administratives, i atallar amb èxit el problema de l’economia submergida.

Entre altres mesures, el pla 2050 destaca per l’electrificació del transport terrestre, a més de la dràstica reducció dels vols domèstics. Es proposa passar de les actuals figures fiscals sobre la compra, circulació i combustibles, a un impost sobre l’ús mesurat real del vehicle que tingui en compte el seu pes, la seva potència i les seves emissions contaminants.

La revisió fiscal també afectarà els impostos especials, en tant que el pla contempla elevar els tipus de gravamen sobre begudes alcohòliques, tabac i combustibles derivats del petroli.

En l’àmbit de les pensions, es preveu desenvolupar un sistema de pensió complementària que, sense menyscabar la centralitat del sistema públic i la seva suficiència, s’aproximi progressivament d’aquí a 2050. El document proposa fomentar l'”envelliment actiu” perquè cada persona pugui decidir si vol o no continuar treballant una vegada es tingui l’edat legal de jubilació, i establir els mecanismes i les condicions necessàries perquè pugui fer-ho en una situació favorable.

També cal destacar la creació d’una plataforma digital estatal que funcioni com un job marketplace que connecti a tots els demandants d’ocupació amb totes les ofertes en l’àmbit nacional, tant públiques com privades. Aquesta plataforma es recolzarà en l’ús d’Intel·ligència Artificial, algorismes de perfilat i dades massives per a millorar l’eficiència dels aparellaments laborals.

La contracció de la força laboral podria fer que l'economia s'estanqués entre 2023 i 2050, amb un creixement anual del PIB d'entre el 0,3% i 1,1% Click To Tweet

Creieu que el Govern d'ERC i Junts per Catalunya durarà tota la legislatura?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.