Eleccions a Alemanya. Progressen la dreta i la dreta radical. Cau la coalició de govern

S’han produït aquest diumenge eleccions a Baviera, un dels estats amb més pes demogràfic i econòmic d’Alemanya i també a un altre de molt petit, Hesse, però que té com a capital un dels centres financers més importants d’Europa, Frankfurt.

Els resultats han estat un disgust per a la coalició governant formada per socialdemòcrates, liberals i verds. Sobretot pel partit del president del govern, el socialista Frank-Walter Steinmeier, i els liberals que amb prou feines han aconseguit representació d’un dels dos lands.

Però vegem-ho amb més detall:

Baviera

A Baviera ha guanyat la CSU el partit que governa de manera ininterrompuda des del fi de la II Guerra Mundial, ara en coalició amb un partit regionalista, Electors Lliures, que han obtingut un 14%. No és una dada menor que la segona força hagi estat la dreta radical d’Alternativa per Alemanya amb un 16%, per davant dels verds amb un 15,5%. Els socialdemòcrates han fet el pitjor resultat de la seva història, han quedat últims al parlament amb només un 8,5%.

Amb aquesta previsió al tancament dels col·legis, la CSU aconsegueix 83 escons i pot fer fàcilment la majoria absoluta, 103, amb Electors Lliures repetint així la coalició de govern actual. Els verds amb 35 escons i l’Alternativa per Alemanya amb 36 es disputen el paper de segona força.

Però el que és més significatiu és la comparació amb les anteriors eleccions. Malgrat governar en un període realment complicat, la Unió Social Cristiana pràcticament ha mantingut els mateixos resultats perdent només 7 dècimes. Una sort diferent han tingut els partits de la coalició governant. Els verds i els liberals han vist reduïda la seva proporció en 2,1 punts percentuals (pp) respectivament. I l’SPE en un 1,2 pp. Les millores s’han donat en el partit regional que està al govern, Electors Lliures, que ha guanyat 2,4 pp i sobretot l’alternativa per Alemanya que ho ha fet en 5,8 pp.

Hesse

A Hesse, l’altre estat, la CDU, la unió demòcrata cristiana, ha guanyat clarament amb el 34,5% dels vots, seguit d’Alternativa per Alemanya (17%), els verds (15,5%), i l’SPD (15%). Els liberals han entrat pels pèls amb un 5% dels vots que és la barrera per assolir representació parlamentària.

És interessant veure la tendència de vot.

Hi ha 3 forces que remunten cap amunt, la democràcia cristiana, la dreta radical i la dreta regional, i 3 que cauen, socialdemocràcia, verds i liberals. Ara els demòcrates cristians al govern poden mantenir la coalició amb els verds perquè els 52 escons de la CDU i els 23 dels Grüne atorguen 75 escons clarament per sobre la majoria necessària de 67, però també podria fer la democràcia cristiana una coalició amb l’SPD exactament amb les mateixes xifres.

El que no suma és la coalició semàfor que governa a Alemanya de socialdemòcrates, verds i liberals que només arribaria a 54 escons. També en aquest cas, com a Baviera, però encara més accentuades, es produeixen les pèrdues dels 3 partits que governen a Alemanya. Els socialistes perden 4,8 pp, també el Grüne (-4,3 pp) i l’FDP (2,5 pp). Puja l’Alternativa per Alemanya (3,9 pp), però sobretot el que s’endú l’increment més important és la CDU que veu incrementat el seu avantatge amb 7,5 pp, el que és una bona revàlida per un partit que governa en aquests moments.

Aquests resultats assenyalen una tendència que cada cop és més visible. L’accentuació de la crisi socialdemòcrata que, malgrat les seves successives transformacions, no aconsegueix aixecar el cap. I amb ella, amb mesures diferents, també arrossega als socis de govern verds i liberals que sembla difícil que puguin repetir govern.

Salvant sorpreses, tot apunta que Alemanya tornarà a ser governada per la CDU-CSU i l’interrogant és qui poden ser els socis, sobretot tenint en compte que de moment es manté l’exclusió de la dreta radical en les aliances polítiques. Uns verds cada vegada més moderats podrien ser una solució.

És difícil que ho vulgui ser la socialdemocràcia perquè segurament creurà que pot refer-se millor de la seva crisi des de l’oposició que en un govern en minoria amb els democratacristians amb el risc de ser fagocitats.

En tot cas, el resultat de tots aquests partits que no amenacen el primer lloc de la democràcia cristiana acabarà determinant la naturalesa de la coalició.

El resultat de tots aquests partits que no amenacen el primer lloc de la democràcia cristiana acabarà determinant la naturalesa de la coalició Click To Tweet

Creus que el conflicte d'Israel amb Hamàs desencadenarà una guerra més gran?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.