sector

El sector turístic posa les seves esperances en aquest estiu

El sector turístic espera poder començar a recuperar-se per a aquest estiu. La primera punta de llança serà el turisme nacional, com ja ocorregués en 2020, però en aquesta ocasió amb una reactivació més vigorosa. La previsió del sector és que s’aconsegueixi gairebé el 90% dels viatges registrats en 2019 —l’any passat, la bretxa va ser de gairebé el 50% en el conjunt de l’exercici—. No obstant això, la indústria es manté cauta perquè el seu futur depèn de la volta dels estrangers, alguna cosa que es farà de pregar encara.

Segons la plataforma SiteMinder, els allotjaments al país tenien a primers de juny un 87% del volum de reserves que hi havia en aquesta data de 2019. Aquesta dada es recollia abans que el Regne Unit deixés fos a Espanya de la seva llista de països segurs. Tots els indicadors apunten en aquesta direcció. Exceltur calcula que la recuperació en el tercer trimestre serà fort entre els residents i espera arribar al 89,8% dels nivells prepandèmia. Una reactivació potent, sí, però que es quedarà agafi si no ocorre el mateix amb les arribades d’estrangers. La previsió és que hi hagi dues velocitats i que el turisme internacional només recuperi la meitat de 2019, segons el Govern.

Els experts en turisme diuen que la recuperació de la indústria ha de planificar-se a llarg termini i basar-se en la sostenibilitat del sector i les comunitats locals. “La principal lliçó que vam aprendre durant la crisi és que la sostenibilitat és una noció complexa. Té tres dimensions i, sovint, ens ocupem de la part ambiental de les coses. Però l’aspecte social i econòmic van destacar durant la pandèmia. Ara necessitem trobar el nou equilibri en el triangle de tres dimensions”, assegura Harry Theoharis, ministre de Turisme de Grècia.

A Portugal ja està succeint. El país va triar el camí cap a la sostenibilitat fa cinc anys i els esforços estan donant fruits, especialment després de la crisi de la pandèmia. “Aquesta estratègia té diverses prioritats: el turisme al llarg de l’any. Per això hem estat treballant molt dur amb la indústria d’esdeveniments, amb la indústria del golf, per a brindar una bona experiència durant tot l’any. Aquesta és la principal prioritat. La segona: tractem de rebre turistes en totes les parts del país, no sols en les grans ciutats, no sols en el sud, a l’Algarve, a Madeira…”, explica Rita Marques, secretària d’Estat de Turisme de Portugal.

L’Organització Mundial del Turisme planteja dos escenaris per a 2021. El bo diu que hi haurà un repunt al juliol, la qual cosa portarà a un augment del 66% en les arribades internacionals, en comparació amb els mínims històrics de l’any passat. El mal escenari diu que la indústria hauria d’esperar fins a setembre un possible repunt.

Exceltur calcula que la recuperació en el tercer trimestre serà fort entre els residents i espera arribar al 89,8% dels nivells prepandèmia Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.