jubilacions

El govern estudia limitar les jubilacions forçoses

Segons diversos mitjans, el ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions està estudiant limitar les jubilacions forçoses. D’aquesta forma, ja no estarien en vigor les clàusules dels convenis col·lectius que obliguen el treballador a jubilar-se una vegada que hagi complert l’edat legal per a fer-ho. Des del ministeri expliquen que en el marc de la futura reforma de les pensions, i seguint les recomanacions del Pacte de Toledo, s’han proposat “diverses mesures” dins del diàleg social per a acostar l’edat efectiva de jubilació a l’edat legal. Segons la Seguretat Social, el motiu és garantir el poder adquisitiu de les pensions i aconseguir l’equilibri financer.

Acostar l’edat efectiva de jubilació a la legal és una de les vies que el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha assenyalat per a garantir la sostenibilitat del sistema de pensions. Així, ja havia avançat la intenció de revisar les fórmules de jubilació anticipada voluntària per a “desincentivar-les” o millorar els incentius per a retardar l’edat de la jubilació.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Una altra línia d’actuació del Govern serà fomentar els plans de pensions d’ocupació col·lectius davant dels privats. També està sobre la taula, segons va reconèixer ahir la ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ampliar el període d’anys cotitzats que es té en compte per a calcular la pensió.

En aquest sentit, el govern ha calculat que amb el futur sistema de pensions implicaria una rebaixa mitjana d’un 5,45% de les pensions. La reducció de la despesa s’originaria en l’ampliació de 20 a 35 el nombre d’anys utilitzats per a calcular les jubilacions. Una proposta que Calviño ha confirmat obertament que està damunt la taula. El secretari d’Estat de Seguretat Social i Pensions, Israel Rierol, ha apuntat que mesures com aquesta tindrien un “efecte mixt perquè moltes persones que es van veure afectades per la crisi del 2008, en el tram final de la seva carrera perquè es van quedar sense treball, es podrien veure beneficiades”. “No es tracta d’una reforma que suposi una retallada per als pensionistes, sinó al contrari, de garantir el poder adquisitiu”, ha assenyalat.

Aquestes mesures, no obstant això, no han agradat a Unidas Podemos, que alguns mitjans avancen una confrontació radical amb les mesures que vol emprendre el PSOE. “Hem de garantir pensions sostenibles a mitjà i llarg termini. Ha d’haver-hi un equilibri entre ingressos i despeses i no podem separar els elements”, ha insistit Calviño aquest dijous. La ministra d’Economia no ha volgut entrar en els detalls, si bé ha reconegut que la proposta d’Escrivá està sobre la taula i que s’està treballant perquè es puguin triar alguns dels millors anys treballats i descartar els “més negatius”.

En un context en el qual Brussel·les encara exigeix a Espanya que no es desviï de l’objectiu de dèficit, això implica reduir la despesa en les jubilacions, Espanya es troba en una difícil cruïlla social i econòmica. La preocupació principal de Brussel·les és el que pugui passar quan es jubili la generació del baby boom, la de mitjan segle XX.

El govern ha calculat que amb el futur sistema de pensions implicaria una rebaixa mitjana d'un 5,45% de les pensions. La reducció de la despesa s'originaria en l'ampliació de 20 a 35 el nombre d'anys utilitzats per a calcular la… Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú