deute

El deute espanyol arriba a límits històrics

El deute espanyol ha assolit límits històrics, aconseguint els 1,39 bilions d’euros. Respecte al pes en el producte interior brut (PIB) representa un 125,3%. Des del superàvit que es va registrar en 2007, Espanya ha acumulat unes dades de dèficit molt elevades, que a penes es van corregir en els anys de bonança econòmica i que fins i tot en 2019, amb l’economia creixent i abans de la pandèmia del coronavirus, va registrar un increment que és la millor mostra d’aquesta incapacitat.

L’administració central ha portat el pes del creixement d’aquesta pesada llosa en passar d’un deute del 88,6% el març de 2020 fins al 107%, segons l’última dada publicada pel BdE. El deute de les comunitats autònomes a penes ha crescut tres punts fins al 27%, mentre que la de la Seguretat Social s’ha incrementat en altres tres fins a 7,6% (a això cal restar-li el deute en poder d’altres administracions públiques).

Aquest dràstic augment de l’endeutament estatal es deu al fet que el Govern central ha estat l’encarregat de llançar i finançar els grans programes (ERTO, moratòries d’hipoteques, crèdits a empreses, prestacions…) per a combatre la crisi, encara que s’hagi delegat a les comunitats autònomes algunes competències per a assignar els fons o implementar les mesures corresponents. A més, és el Tresor el que té la capacitat d’acudir als mercats de deute pagant un menor cost, en gran part gràcies a la intervenció del Banc Central Europeu.

D’aquesta manera, el deute públic ha depassat els màxims previs que es trobaven en 1902, quan el deute de les administracions va arribar el 123,6% del PIB. Ara, cent dinou anys després els passius públics comptabilitzats en el protocol de dèficit excessiu (mètode usat per Brussel·les per a comptabilitzar el deute) superen aquesta fita en gairebé dos punts percentuals fins a aconseguir el 125,3% del PIB.

Respecte al pes en el producte interior brut (PIB) representa un 125,3%. Click To Tweet

Creieu que el Govern d'ERC i Junts per Catalunya durarà tota la legislatura?

Mira els resultats

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú