Europa

El coronavirus s’endinsa en una Europa dividida

La pandèmia del coronavirus no ha fet més que evidenciar la gradual divisió a la Unió Europea. Les greus acusacions del ministre de Finances d’Holanda sobre Espanya ha fet saltar al president de Portugal, Antonio Costa, que he qualificat el discurs de l’holandès com a “repugnant” i “contrari a l’esperit de la Unió Europea”.

Aquestes declaracions han provocat un fort malestar a Portugal. Per a Costa, aquestes paraules “són una irresponsabilitat absoluta” i “una mesquinesa recurrent que soscava l’esperit europeu”. “Si la Unió Europea vol sobreviure, és inacceptable que qualsevol polític, de qualsevol país, pugui donar aquesta resposta a una pandèmia com la que estem experimentant”, va puntualitzar el primer ministre portuguès.

“Si no ens respectem i si no entenem que, davant un desafiament comú, hem de ser capaços de respondre en comú, llavors ningú ha entès res sobre la Unió Europea“, va indicar Costa, que va afegir que, és “un bon moment per a entendre que no va ser Espanya qui va crear el virus o va importar el virus”.

La pandèmia del coronavirus no he fet més que evidenciar la gradual divisió a la Unió Europea Click To Tweet

D’altra banda, Itàlia continua reclamant a Europa una ajuda que no arriba. La presidenta de la Comissió Europea, l’alemanya Ursula von der Leyen, en aquest sentit ha denunciat la falta de solidaritat dels estats membre per donar “una resposta individualista”.

I és en aquesta paràlisi de la Unió Europea quan entra en acció l’altra Europa juntament amb altres antagonistes de l’OTAN. Tones de subministraments, respiradors i personal sanitari de la Xina, Rússia i Cuba estan arribant a Itàlia per a socórrer-los d’aquesta inaudita pandèmia. L’arribada de vehicles militars amb banderes russes a la ciutat llombarda de Bèrgam, escenari que setmanes enrere hagués estat impossible d’imaginar, posen en evidència a un nou escenari geopolític.

Els avions militars russos amb ajuda per a Itàlia amb la finalitat de combatre la propagació del coronavirus han posat de manifest la incapacitat de la Unió Europea per a assistir amb rapidesa a un membre en crisi i han donat a Vladimir Putin un important triomf propagandístic al país i a l’estranger.

Europa

Itàlia s’ha mostrat agraïda amb les unitats de descontaminació i el personal mèdic de l’Exèrcit rus enviat en els últims quatre dies, la qual cosa contrasta amb la vacil·lant resposta dels estats de la UE. Les importacions de gas rus ajuden a alimentar les plantes d’energia d’Itàlia i Roma ha demanat des de fa temps una relaxació de les sancions de la UE a Moscou per l’annexió de Crimea en 2014.”No cal estar buscant nous escenaris geopolítics, hi ha un país que necessita ajuda i altres països que ens estan ajudant”, va dir el dijous el ministre d’Afers exteriors Luigi Di Maio en el periòdic italià Il Corriere della Sera.

Rússia ha realitzat almenys 15 vols a Itàlia utilitzant avions de transport militar amb unitats de desinfecció en camions. També ha enviat vuit brigades mèdiques i altres 100 efectius, inclosos alguns dels seus especialistes en protecció nuclear, biològica i química. Amb l’etiqueta “Des de Rússia amb amor“, els avions i camions portaven adhesius gegants que mostraven banderes russes i italianes en forma de cor, una al costat de l’altra.

Mentrestant, Espanya ha sol·licitat ajuda a l’OTAN per a poder obtenir les tan buscades màscares sanitàries, respiradors i tests ràpids. Aquesta pandèmia del coronavirus no és només un repte econòmic i sanitari, sinó que també l’Europa posterior a aquesta crisi genera grans incògnites diplomàtiques.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.