El Coronavirus posa en perill l’Agricultura

Amb l’arribada de la pandèmia a Espanya, el camp necessita més de 100.000 jornalers per a garantir les collites. La situació del sector de l’Agricultura es troba en una situació crítica per la falta de mà d’obra i la caiguda de la demanda del sector de l’hostaleria. Per a això, i per a evitar el desproveïment alimentari i l’alça de preus en plena pandèmia, el Consell de Ministres ha aprovat un reial decret per a incorporar de manera urgent més mà d’obra. D’aquesta manera les noves mesures flexibilitzen

Les mesures aprovades, en qualsevol cas, tenen com a prioritat els aturats. En concret, es permetrà compatibilitzar la prestació per desocupació o el cessament d’activitat dels autònoms, els subsidis agraris o qualsevol altra ajuda social o laboral amb el treball en el camp.

El Ministeri d’Agricultura detalla que es podran beneficiar de la mesura també els afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE), però introdueix una excepció: exclou aquells treballadors l’activitat dels quals s’hagi quedat suspesa a causa de la pandèmia, és a dir els afectats per ERTE vinculats a la Covid-19. Tampoc podran acollir-se els autònoms que percebin la prestació extraordinària per cessament d’activitat que es va posar en marxa per a fer front a la crisi econòmica deslligada per la pandèmia.

Amb l'arribada de la pandèmia a Espanya, el camp necessita més de 100.000 jornalers per a garantir les collites. Click To Tweet

No hi ha mà d’obra i els productes de temporada han deixat de ser demandats pels consumidors, que fan apilament en les seves llars d’aliments duradors. A aquest factor se suma la falta de mesures de protecció, demandes en aquestes setmanes pels empresaris i treballadors. A conseqüència de les mesures adoptades durant l’Estat d’Alarma, els agricultors no compten enguany amb la mà d’obra procedent de Bulgària o Romania.

Cada temporada centenars de milers de treballadors són contractats en origen i desplaçats fins al nostre país per a treballar en les campanyes de recollida i sembra. Extremadura, Andalusia, València, Múrcia, Aragó i Catalunya són les comunitats autònomes que més jornalers demanden. No obstant això, enguany els empleats mai van arribar, a causa de les restriccions de mobilitat que aviat es van implantar a Europa. Per tant el camp s’ha quedat buit i necessita urgentment la incorporació d’entre 100.000 i 150.000 jornalers per a les campanyes de recollida i sembra.

El problema és comú en altres països europeus, com Itàlia, França, Portugal o Alemanya i la Comissió Europea ha demanat als països membres que estableixin procediments per a permetre l’arribada de treballadors agrícoles de tercers països de manera segura. Alemanya, per exemple, ja ha anunciat que relaxarà les restriccions de viatge a 80.000 temporers de Polònia, Romania Bulgària entre abril i maig per a assegurar la seva Agricultura. A més, vol atreure altres 10.000 treballadors, inclosos aturats, estudiants i sol·licitants d’asil. En el cas d’Espanya, molt dependent de mà d’obra marroquina, el ministre Planas ha descartat desplaçaments des del país veí.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.