Economia: el govern es prepara per a la tercera onada

En aquest dilluns el diari El País ha avançat que, davant l’amenaça d’insolvències generalitzades, el govern es prepara per a la tercera onada. Encara no hi ha res tancat, segons les fonts citades pel periòdic, i en qualsevol cas les accions seran quirúrgiques i focalitzades.

El Govern està preparant una bateria de mesures amb les quals evitar insolvències generalitzades que perjudiquin la sortida de la crisi. La tercera onada de la covid-19 està llastrant la recuperació econòmica, i diferents organismes com el Banc d’Espanya (BdE), entitats financeres i patronals han pressionat a l’Executiu en aquest sentit.

Entre elles, podria incloure’s la reforma de la Llei Concursal aprofitant la transposició d’una directiva de la Unió Europea (UE) per a aconseguir reestructuracions primerenques i eficaces del deute. Així, la nova legislació concursal contemplaria la millora de les exoneracions de deute en el període preconcursal i l’acceleració dels procediments per a signar acords extrajudicials de pagament amb quitacions. D’aquesta manera, l’Executiu busca agilitar els processos per a liquidar ràpid les empreses inviables i recuperar amb més facilitat les viables.

La vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, va lliscar el divendres en el Congrés que en les pròximes setmanes hi haurà mesures per a atallar els problemes de solvència en la tercera onada. “Un element fonamental és continuar evitant un impacte estructural sobre la nostra economia. És a dir, continuar actuant de manera decisiva sobre el teixit productiu i l’ocupació, sobretot en els sectors més colpejats, com hem fet fins ara. Hem de continuar adoptant mesures en les pròximes setmanes per a evitar que els problemes de liquiditat es converteixin en problemes de solvència per a les empreses viables. Hem de continuar proporcionant suport enfocat a aquells sectors, empreses i treballadors més afectats. Hem d’assegurar mecanismes àgils de reestructuració empresarial, i també hem de recuperar el pols inversor”, va declarar.

Però, entretant, encara hi ha molts riscos. A part de l’evolució de la pandèmia i la vacunació, encara es donaran uns mesos en què sectors importants sofriran. Malgrat que la liquiditat de les pimes en dipòsits és elevada, l’ús dels préstecs ICO s’ha alentit, la qual cosa podria constituir un senyal que les empreses ja no volen endeutar-se més per a aguantar. I la forta recuperació podria veure’s llastrada per fallides en la tercera onada, empreses molt endeutades que ni inverteixen ni contracten o l’anomenada histèresi del mercat laboral, això és, que als treballadors que han perdut l’ocupació els costi tornar.

La Comissió Europea ja ha relaxat el marc permès d’ajudes d’Estat: des de gener accepta que les reemborsables es converteixin en directes fins a 800.000 euros. I des d’octubre es pot ajudar a empreses amb una caiguda del negoci d’almenys un 30% amb fins a tres milions d’euros en costos fixos.

El Banc d’Espanya ha reclamat en diverses ocasions iniciatives per a reforçar els recursos propis de les empreses davant el risc que alguns sectors acabin amb una reguera d’insolvències i excés de deute. A Espanya els préstecs participatius han estat sempre la fórmula utilitzada per a millorar la solvència amb el menor desemborsament. Aquests crèdits es retribueixen en funció del benefici de l’empresa. I són els últims a retornar-se en cas de fallida. Així que suposen una millora del capital i la solvència de la companyia.

Malgrat que la liquiditat de les pimes en dipòsits és elevada, l'ús dels préstecs ICO s'ha alentit, la qual cosa podria constituir un senyal que les empreses ja no volen endeutar-se més per a aguantar Click To Tweet

Creus que els vots al PDEcat i al Partit Nacionalista de Catalunya influenciaran en els resultats de Junts per Catalunya?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.