CIS

Dues enquestes diferents fetes amb posterioritat a les del CIS contradiuen els seus resultats

Reproduïdes a Electomania s’han realitzat, amb dates posteriors a l’enquesta Tezanos del CIS, dues enquestes per empreses i mitjans diferents. Una de Demoscopia y Servicios per a ESdiario i una altra de NC Report per a La Razón. En els dos casos les diferències entre PSOE i PP són reduïdes, Vox es configura clarament com la tercera força a distància de Podemos, i Cs manté un resultat discret.

El fet més significatiu és que considerant el bloc PSOE-Podemos i PP-Vox, les dues enquestes coincideixen pràcticament de manera exacta en l’estimació dels escons, i les diferències es produeixen en la forma en com es distribueixen entre aquests quatres partits. Aquesta observació per blocs és més fidedigna perquè el marge d’error és menor que quan es distribueixen els resultats entre les diverses opcions. En xifres concretes, el bloc PSOE-Podemos obté entre 142 i 143 diputats. En un cas, el de Demoscopia y Servicios, el PSOE n’assoleix 108 i Podemos 34. En l’altra, NC Report, els PSOE arriba als 115, però Podemos baixa als 28.

El bloc PP-Vox en les dues enquestes assoleixen els mateixos diputats, 154. El PP n’obté 100 en els dos casos, i Vox se situa entre els 52 i els 54. Mentre que Cs es mou entre els 9 i 10 escons. La coincidència de resultats entre dues fonts diferents confereixen fiabilitat a les dades.

Si aquestes previsions es compleixen, la gran sorpresa pot venir dels partits independentistes que se situarien, si fessin servir els seus diputats, en el centre de poder del Congrés. En les dues enquestes ERC obté 11 diputats i JxCat 10. El total són 21 escons que converteixen a aquest bloc en determinant per fer qualsevol majoria, una qüestió particularment complicada perquè cal recordar que es necessiten 176 escons per assumir-la. Una xifra que quedaria molt lluny de l’actual coalició de govern i a més de 20 diputats dels dos grups de dretes que com a molt podrien afegir dos escons de Navarra Suma i en la situació actual poca cosa més, perquè no tenen cap capacitat per articular majories amb altres grups que bàsicament són d’abast regional.

Qui creus que governa bé

Mira els resultats

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú