Darrera enquesta: PSOE baixa. PP puja

L’última enquesta publicada amb data 1 d’abril és de DYM per a 20 minutos. El resultat assenyala un descens clar del PSOE i una millora del Partit Popular, de manera que ara la distància entre els dos seria de poc més de 3 punts. També disminueixen VOX i Unides Podem, sense alterar la jerarquia entre tots dos, que situa el partit de dretes per davant de l’esquerra d’Iglesias. L’empat entre els dos blocs és ara gairebé perfecte: la dreta se situa en el 37,5% i l’esquerra arriba al 38,6%. Enmig se situaria Ciutadans amb el 7,2%.

El primer partit segueix sent PSOE amb el 26,8%, seguit del Partit Popular amb el 23,1%, Vox amb el 14,4% i Unides Podem amb l’11,8%. Això, traduït en escons, que és el que compta, significa 118 per al PSOE, 101 per al PP, 45 per a Vox, 31 per a l’organització de Pablo Iglesias, 11 per a Ciutadans i 2 per Más País.

El bloc format per aquests 3 últims partits els redueix a 151 escons, molt lluny de la majoria absoluta, i per tant molt dependent dels partits minoritaris, sobretot dels independentistes, que són els que tenen una major representació entre ells. El bloc de centredreta arribaria als 157 diputats, fora també de la majoria absoluta, però superant a la coalició governant. A aquest còmput caldria afegir-hi els 2 diputats previsibles de Navarra Suma.

Tot això indica que, si bé la pandèmia està castigant els dos partits al Govern, no ho fa en la mesura suficient perquè es produeixi una modificació radical del panorama polític, encara que assenyala una tendència. En realitat tot sembla indicar que la necessària majoria per governar segueix en mans dels partits nacionalistes i regionalistes, sobretot dels catalans, que són els que detecten un major nombre de diputats. Es manifesta un cop més el cost del PP de no tenir partits amb qui pactar, al País Basc, i sobretot a Catalunya, que després d’Andalusia és qui aporta un major nombre d’escons.

L’enquesta no dona resultats sobre aquests partits minoritaris i per tant no es pot observar com influeix la Covid-19 en aquells que, com el Partit Nacionalista Basc, Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, també governen. Els passarà factura com a Sánchez o es veuran recompensats, com succeeix a la França de Macron i del seu primer ministre Édouard Philippe?

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.