Regne Unit

Covid: el Regne Unit, un cas d’estudi interessant

Des de l’inici de l’onada hivernal de Covid, els països d’Europa continental s’han llançat de nou a les restriccions. Letònia ha suspès els diputats no vacunats, Àustria ha decidit confinar tota la població i fer la vacunació obligatòria i els Països Baixos ja han entrat en confinament parcial. El govern català s’ha sumat a aquestes tendències i ha anunciat imposar el passaport sanitari a la restauració.

Mentrestant, a l’altra banda del Canal de la Mànega, la vida segueix sense mascaretes, restriccions d’aforament o passaport Covid. Tot això, amb un percentatge de vacunació del 69%, equiparable al d’Alemanya, clarament inferior al dels Països Baixos i a anys llum del d’Espanya.

El Regne Unit va viure el seu “dia de la llibertat” el passat 19 de juliol, quan marcà la fi de totes les restriccions sanitàries. I des de llavors, el país no ha fet marxa enrere malgrat l’augment de casos detectats des de l’estiu, molt abans que tornés el fred.

Arran de la seva decisió única a Europa, val la pena comparar la situació sanitària del Regne Unit avui respecte la dels països del continent que han desplegat des de l’estiu tot un seguit de noves restriccions.

Primerament, en termes de contaminacions diàries per milió d’habitants, després de mesos liderant els rànquings, darrerament el Regne Unit se’n surt millor que Àustria o els Països Baixos. S’espera que Alemanya el superi també en qüestió de pocs dies.

L’absència de restriccions des de l’estiu ha mantingut el nombre de contagis elevats constant, però sembla estar evitant alhora una nova onada aquestes darreres setmanes.

Casos diaris per milió d’habitants des del 1 de juny. Font: BBC

L’absència de restriccions des de l’estiu ha mantingut un índex de contagis elevats, però sembla estar evitant alhora una nova onada aquestes darreres setmanes

En termes de mortalitat, el Regne Unit ha ocupat una de les pitjors posicions d’Europa des de l’inici de la pandèmia. Però aquestes són estables des de la fi de les restriccions, i actualment la tendència sembla anar a la baixa. Les dades es poden consultar directament al cercador Google.

El Regne Unit ha patit un dels excessos de mortalitat més importants d’Europa des de l’esclat de la pandèmia. Però com el gràfic inferior mostra, nombrosos països europeus com Espanya, Itàlia o Portugal el superen malgrat haver imposat des del març del 2020 moltes més restriccions.

Excés de mortalitat des de l’inici de la pandèmia de Covid. Font: Financial Times

Finalment, pel que fa a les admissions als hospitals britànics per Covid, aquestes es mantenen estables des de l’estiu. El nombre de pacients en llits d’UCI tampoc s’ha disparat, i es troba molt lluny dels docs pics (el de la primera onada i el segon i més important encara de l’hivern passat).

Nombre de llits d’UCI ocupats per pacients Covid des de maig del 2020. Font: govern britànic

El cas del Regne Unit sembla apuntar que la vacunació dels col·lectius més fràgils (al Regne Unit estan vacunats més del 90% dels majors de 60 anys), sumada a un grau més elevat d’immunitat natural col·lectiva per haver passat la malaltia, permeten evitar el col·lapse dels hospitals de forma durable. Aquesta era ja la tesi del premier britànic Boris Johnson al març del 2020, fins que la pressió l’obligà a confinar el país.

Si bé clarament no tot són flors i violes al Regne Unit, aquest país constitueix un cas d’estudi interessant que potser -les variables són moltes- hauria pogut evitar l’onada de restriccions que ara amenaça tota Europa en plena pre-campanya nadalenca.

A l'altra banda del Canal de la Mànega, la vida segueix sense mascaretes, restriccions d'aforament o passaport Covid. Tot això, amb un percentatge de vacunació del 69% Click To Tweet

Després que Pere Aragonès hagi aprovat els pressupostos de la Generalitat amb els Comuns i contra la voluntat de JuntsxCat i l'oposició de la CUP. El procés cap a la independència ha quedat liquidat?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú