Coronavirus: els bancs blinden els seus comptes

En els Ćŗltims dies els bancs estan lluitant per millorar la seva salut financera en temps difĆ­cils per al sector. Banc Sabadell, Santander o CaixaBank sĆ³n alguns d’ells. Els canvis per a accelerar el seu negoci cap a la digitalitzaciĆ³ i els canvis d’hĆ bits de consum en els clients han forƧat als bancs a adaptar-se.

En el cas de Banc Sabadell, entre els mesos de gener i juny va registrar un benefici de 145 milions d’euros, la qual cosa suposa una caiguda del 72,7% respecte al mateix perĆ­ode del 2019. Les dotacions per a insolvĆØncies i altres deterioracions augmenten a 1.089 milions, enfront dels 374 de fa un any, per a incorporar els nous escenaris macroeconĆ²mics desprĆ©s de la pandĆØmia de coronavirus. L’entitat explica que els menors ingressos derivats del confinament neutralitzen l’impacte de la plusvĆ lua de 293 milions d’euros nets per la venda del Sabadell Asset Management. Aquestes dotacions suposen un cost del risc de crĆØdit de 107 punts bĆ sics a tancament de juny de 2020.

En el cas de CaixaBank la tendĆØncia Ć©s similar: ha reduĆÆt el seu benefici en el primer semestre un 67%, fins als 205 milions d’euros, a causa de l’esforƧ en provisions realitzat per a combatre els efectes del coronavirus. El resultat, assenyala l’entitat, inclou una provisiĆ³ extraordinĆ ria anticipant impactes futurs associats a la Covid-19 de 1.155 milions d’euros. A mĆ©s, incorpora el cost associat a prejubilacions de 109 milions.

El grup subratlla en el seu informe que malgrat que les dificultats el crĆØdit a la clientela ha aconseguit els 242.956 milions d’euros, Ć©s a dir, que ha crescut un 6,8%, com a conseqĆ¼ĆØncia essencialment de l’augment del crĆØdit a empreses, en un 15,9% derivat de les lĆ­nies de liquiditat de l’ICO. En el segon trimestre CaixaBank ha incrementat l’exercici de prudĆØncia per a afrontar impagaments futurs a conseqĆ¼ĆØncia de la situaciĆ³ de l’economia en ampliar en 755 milions les dotacions vinculades a la pandĆØmia. En el primer trimestre, aquesta guardiola va aconseguir els 400 milions.

El grup ha pogut dur a terme aquesta anticipaciĆ³ de riscos per la capacitat de generaciĆ³ d’ingressos ordinaris. L’activitat bancĆ ria va generar a l’entitat 4.064 milions, els que suposa un descens de solo el 0,5%, malgrat les circumstĆ ncies del mercat, que es van veure alterades pel confinament. Admet que l’entorn ha estat molt complex, perĆ² que al juny i juliol el panorama s’ha anat buidant i recuperant. En aquest escenari, el marge d’interessos es va retallar un 2,1% per menor concessiĆ³, sobretot en la part de consum, i ingressos inferiors en descendir els tipus aplicats en els prĆ©stecs a empreses del programa de liquiditat de l’ICO, perĆ² tant les comissions com les assegurances van experimentar alces, de l’1,5 i el 10,5% respectivament.

D’altra banda, aquest dimecres Ana BotĆ­n, presidenta del Banc Santander, va anunciar pĆØrdues comptables histĆ²riques de 10.798 milions d’euros en el primer semestre de l’any desprĆ©s de realitzar un sanejament integral del seu balanƧ. Ɖs a dir, desprĆ©s de reconĆØixer la pĆØrdua de valor de negocis i inversions histĆ²riques en relaciĆ³ amb el qual fins ara estava anotat en els seus comptes. Aquest sanejament comptable va molt mĆ©s enllĆ  del que estan realitzant altres bancs vinculats a l’impacte que tindrĆ  la crisi del coronavirus pel previsible augment de les insolvĆØncies i la morositat. De fet, el gran ajust (10.100 milions) es produeix sobre el fons de comerƧ, on es recull el valor intangible que el grup dĆ³na a alguns negocis pels quals en el seu moment va pagar una quantia superior al valor de mercat confiant en la seva futura generaciĆ³ de beneficis. Els tres grans eixos de la deterioraciĆ³ sĆ³n Regne Unit (6.101 milions), els Estats Units (2.330 milions) i PolĆ²nia (1.192 milions).

L’altre gran ajust es produeix en la partida d’actius fiscals diferits per un import de 2.500 milions d’euros. AquĆ­ l’ajust es concentra a Espanya i tĆ© a veure amb les pĆØrdues comptables derivades de l’Ćŗltima crisi hipotecĆ ria que van generar a l’empresa plusvĆ lues fiscals -Ć©s a dir drets a pagar menys imposats- que encara no ha utilitzat. La rĆ tio de morositat es mantĆ© estable en el 3,26% protegit pels programes de moratĆ²ries impulsats pels Governs i el mateix sector amb la complicitat dels supervisors financers als bancs. D’aquesta manera, els impagaments baixen a Espanya fins a juny amb la qual estĆ  caient en l’Ć mbit econĆ²mic, encara que hi ha mercats en els quals aquest indicador comenƧa a repuntar com Regne Unit, PolĆ²nia, MĆØxic, el Brasil i Xile. El CEO del Santander ha matisat que encara no estan veient un fort increment dels impagaments, perĆ² Ć©s previsible que aquests es produeixin en els prĆ²xims mesos.

MĆ©s informaciĆ³ ESPECIAL CORONAVIRUS

Encara no estan veient un fort increment dels impagaments, els bancs esperen que es produeixin en els prĆ²xims mesos. Share on X

Et sembla bĆ© que es limiti a 10 persones l'assistĆØncia als actes religiosos mentre que en els restaurants s'accepta el 50% de l'aforament?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreƧa electrĆ²nica no es publicarĆ . Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
IntroduĆÆu una adreƧa electrĆ²nica vĆ lida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.