bancs

Coronavirus: els bancs blinden els seus comptes

En els últims dies els bancs estan lluitant per millorar la seva salut financera en temps difícils per al sector. Banc Sabadell, Santander o CaixaBank són alguns d’ells. Els canvis per a accelerar el seu negoci cap a la digitalització i els canvis d’hàbits de consum en els clients han forçat als bancs a adaptar-se.

En el cas de Banc Sabadell, entre els mesos de gener i juny va registrar un benefici de 145 milions d’euros, la qual cosa suposa una caiguda del 72,7% respecte al mateix període del 2019. Les dotacions per a insolvències i altres deterioracions augmenten a 1.089 milions, enfront dels 374 de fa un any, per a incorporar els nous escenaris macroeconòmics després de la pandèmia de coronavirus. L’entitat explica que els menors ingressos derivats del confinament neutralitzen l’impacte de la plusvàlua de 293 milions d’euros nets per la venda del Sabadell Asset Management. Aquestes dotacions suposen un cost del risc de crèdit de 107 punts bàsics a tancament de juny de 2020.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

En el cas de CaixaBank la tendència és similar: ha reduït el seu benefici en el primer semestre un 67%, fins als 205 milions d’euros, a causa de l’esforç en provisions realitzat per a combatre els efectes del coronavirus. El resultat, assenyala l’entitat, inclou una provisió extraordinària anticipant impactes futurs associats a la Covid-19 de 1.155 milions d’euros. A més, incorpora el cost associat a prejubilacions de 109 milions.

El grup subratlla en el seu informe que malgrat que les dificultats el crèdit a la clientela ha aconseguit els 242.956 milions d’euros, és a dir, que ha crescut un 6,8%, com a conseqüència essencialment de l’augment del crèdit a empreses, en un 15,9% derivat de les línies de liquiditat de l’ICO. En el segon trimestre CaixaBank ha incrementat l’exercici de prudència per a afrontar impagaments futurs a conseqüència de la situació de l’economia en ampliar en 755 milions les dotacions vinculades a la pandèmia. En el primer trimestre, aquesta guardiola va aconseguir els 400 milions.

El grup ha pogut dur a terme aquesta anticipació de riscos per la capacitat de generació d’ingressos ordinaris. L’activitat bancària va generar a l’entitat 4.064 milions, els que suposa un descens de solo el 0,5%, malgrat les circumstàncies del mercat, que es van veure alterades pel confinament. Admet que l’entorn ha estat molt complex, però que al juny i juliol el panorama s’ha anat buidant i recuperant. En aquest escenari, el marge d’interessos es va retallar un 2,1% per menor concessió, sobretot en la part de consum, i ingressos inferiors en descendir els tipus aplicats en els préstecs a empreses del programa de liquiditat de l’ICO, però tant les comissions com les assegurances van experimentar alces, de l’1,5 i el 10,5% respectivament.

D’altra banda, aquest dimecres Ana Botín, presidenta del Banc Santander, va anunciar pèrdues comptables històriques de 10.798 milions d’euros en el primer semestre de l’any després de realitzar un sanejament integral del seu balanç. És a dir, després de reconèixer la pèrdua de valor de negocis i inversions històriques en relació amb el qual fins ara estava anotat en els seus comptes. Aquest sanejament comptable va molt més enllà del que estan realitzant altres bancs vinculats a l’impacte que tindrà la crisi del coronavirus pel previsible augment de les insolvències i la morositat. De fet, el gran ajust (10.100 milions) es produeix sobre el fons de comerç, on es recull el valor intangible que el grup dóna a alguns negocis pels quals en el seu moment va pagar una quantia superior al valor de mercat confiant en la seva futura generació de beneficis. Els tres grans eixos de la deterioració són Regne Unit (6.101 milions), els Estats Units (2.330 milions) i Polònia (1.192 milions).

L’altre gran ajust es produeix en la partida d’actius fiscals diferits per un import de 2.500 milions d’euros. Aquí l’ajust es concentra a Espanya i té a veure amb les pèrdues comptables derivades de l’última crisi hipotecària que van generar a l’empresa plusvàlues fiscals -és a dir drets a pagar menys imposats- que encara no ha utilitzat. La ràtio de morositat es manté estable en el 3,26% protegit pels programes de moratòries impulsats pels Governs i el mateix sector amb la complicitat dels supervisors financers als bancs. D’aquesta manera, els impagaments baixen a Espanya fins a juny amb la qual està caient en l’àmbit econòmic, encara que hi ha mercats en els quals aquest indicador comença a repuntar com Regne Unit, Polònia, Mèxic, el Brasil i Xile. El CEO del Santander ha matisat que encara no estan veient un fort increment dels impagaments, però és previsible que aquests es produeixin en els pròxims mesos.

Més informació ESPECIAL CORONAVIRUS

Encara no estan veient un fort increment dels impagaments, els bancs esperen que es produeixin en els pròxims mesos. Click To Tweet

Et sembla bé que es limiti a 10 persones l'assistència als actes religiosos mentre que en els restaurants s'accepta el 50% de l'aforament?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú