CIS: l’atur torna a ser la principal preocupació

L’atur, en l’últim baròmetre del Centre de Recerques Sociològiques (CIS), torna a ser la principal preocupació dels espanyols. En canvi, el coronavirus descendeix a la tercera plaça de la llista, amb la seva cota més baixa des de principi d’any.

En concret, la desocupació apareix esmentat en el 40,2% dels qüestionaris, anotant-se el seu percentatge més alt dels últims mesos. L’última vegada que figurava en el primer lloc va ser el setembre de 2020, després del confinament i l’estiu. En segon lloc, seguit molt de prop, s’esmenta els problemes econòmics, que marquen un 39,9%.

Aquestes dades contrasten amb el creixement de la creació d’ocupació dels últims mesos. Al juny es van comptabilitzar 3.614.339 persones desocupades, 166.911 menys que al maig, la baixada més gran d’una sèrie històrica que va començar en 1996.

L’arribada de l’estiu i el començament de la temporada turística han afavorit la recuperació del mercat laboral. Si els senyals que emetien les dades del mes de maig ja anunciaven una notable millora ―es va registrar un descens de 129.378 aturats respecte a les dades d’abril, el més alt fins a aquest moment― al juny la corba ha mantingut aquesta inèrcia a la baixa. “És la dada més rellevant de la història de la democràcia”, ha assegurat la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

No obstant això, la vicepresidenta tercera ha tornat a recalcar que el volum de l’atur continua sent un problema preocupant. “Aquest l’atur estructural no concita especial tranquil·litat, però el Govern està emprenent totes les reformes necessàries per a abordar amb promptitud els desajustaments que té el mercat laboral. Les dades ens donen una mica d’esperança per a continuar treballant amb intensitat”, ha afegit.

El fet que en l’última pròrroga dels ERTO per coronavirus fins al 30 de setembre s’ampliessin els incentius per a la reactivació de treballadors (van pujar un 5% de mitjana per a totes les empreses, independentment de la seva grandària) també s’amaga darrere d’aquesta millora. Així ho reflecteixen l’estadística de Seguretat Social: juny va finalitzar amb 447.800 treballadors en ERTO, un 43,1% d’ells concentrats en els serveis de menjars i begudes, i allotjaments. Aquesta reactivació de l’activitat també ha afectat positivament els treballadors autònoms, que al juny van aconseguir els 3.320.983 afiliats mitjans, 13.045 més que el mes anterior.

El balanç comparatiu amb la situació prepandèmica demostra l’oxigenació del mercat de treball. El juny de 2019, l’últim juny sense afectació del virus, es van comptabilitzar 3.020.000 aturats, i un any més tard, en el primer estiu de la pandèmia la xifra va pujar fins als 3.860.000. Un escenari que es va aguditzar el febrer de 2021, quan es va trencar el sostre dels quatre milions d’aturats. Des de llavors s’han anat acumulant caigudes a mesura que la pandèmia ha vist rebaixada la seva intensitat.

Si els senyals que emetien les dades del mes de maig ja anunciaven una notable millora al juny la corba ha mantingut aquesta inèrcia a la baixa Click To Tweet

Creieu que la variant índia de la covid-19 esgarrarà l'estiu?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.