Cauen els beneficis per primera vegada des del 2012

Segons el Banc d’Espanya, els beneficis empresarials cauen per primera vegada des de l’any 2012. Aquesta tendència de desacceleració apareix de forma generalitzada en tots els sectors i empreses, independentment de la mida de l’empresa, aquest fenomen està sent present en l’economia espanyola.

Les dades del Resultat Ordinari Net de les empreses recollides a la Central Trimestral de Balanços del Banc d’Espanya registra un descens de l’1% en l’acumulat entre gener i setembre pel que fa al mateix període de l’any anterior, fet que suposa el primer retrocés en els últims nou anys. Cal tenir en compte que, en els sis anys anteriors, els beneficis havien crescut un 13% anual, de mitjana, de manera que es tracta d’un gir abrupte.

L’informe destaca a més que en els nou primers mesos d’aquest any la desacceleració s’ha “prolongat” i “intensificat”. Pel que fa al resultat ordinari, fins a setembre ha caigut un 1%, mentre que l’any passat avançava al 5%. Es tracta a més del primer resultat negatiu en set anys.

Per al director general d’Economia i Estadística, Óscar Arce, aquesta desacceleració “va afectar de forma generalitzada a la majoria dels sectors, amb l’excepció del de l’energia i va ser particularment intensa a la indústria”, que acusa la guerra comercial i la caiguda de la inversió global. El refredament dels beneficis també es reflecteix en la creació d’ocupació, amb un avanç del 0,6% entre gener i setembre, enfront del 2% dels tres primers trimestres del 2018.

A més, el deteriorament total, una vegada aplicats els ingressos i despeses atípics, és molt més profund, amb una caiguda del 44,5%, tot i que aquestes xifres estan afectades d’una forta variabilitat. Això es deu, d’una banda, a què el resultat de l’exercici anterior estava molt inflat pels ingressos atípics d’aquell any, mentre que les valoracions a valor raonable dels actius en les companyies han patit ara un notable retallada del 64,5%.

A més, aquests pitjors resultats estan elevant les reticències de les empreses a contractar, al temps que les pujades salarials comencen a ser cada vegada més moderades. En concret, el nombre de treballadors va créixer un 0,6% entre gener i setembre pel que fa al mateix període de l’any anterior, en taxes similars a les de mesos anteriors, però molt inferiors a les de 2018 (2%). I, al mateix temps, les remuneracions mitjanes que van començar l’any amb força, impulsades per l’increment del salari mínim al gener (amb una alça del 2,5% en el primer semestre) es comencen ja a frenar el 2,2% entre gener i setembre. I el 33% de les empreses està reduint i a la seva massa salarial, davant el 31% que ho feia el 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.