Catalunya, “líder” en fracàs i abandonament escolar

El fracàs escolar és un dels problemes més preocupants de l’educació catalana i espanyola. Fins no fa gaire quan a un noi no li anaven bé els estudis penjava les llibretes i anava a treballar al món de la construcció, i d’aquesta manera l’índex de fracàs anava en augment. En els últims anys però, les estadístiques del país han millorat lleugerament, tot i que les dades que presenten estan molt per sota de la mitjana de la Unió Europea. Espanya té un fracàs escolar del 23%, molt allunyat dels objectius de l’Estratègia 2020 de la UE, que demana que la taxa del fracàs educatiu no superi el 15%, és a dir, que el 85% dels estudiants han d’aprovar l’ESO.

Catalunya té unes dades lleugerament inferiors a les espanyoles pel que fa a aquest ítem, i per tant més bones, amb un fracàs del 21,5%. Segons les estadístiques publicades pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya en un informe anomenat “Ofensiva de país a favor de l’èxit escolar. Pla per la reducció del fracàs escolar a Catalunya 2012-2018”, l’any 2012 hi va haver 80,8% d’estudiants graduats en ESO sobre el total de matriculats. Això significa que el 19,2% no van arribar a treure’s el títol. Si en aquest percentatge se li sumen els abandonaments escolars en l’últim curs de l’educació secundària obligatòria, la xifra augmenta al 21,5%.

Percentatge d’alumnes de 4t curs d’ESO que aconsegueixen el graduat en un curs escolar determinat (independentment de la seva edat)
Percentatge d’alumnes de 4t curs d’ESO que aconsegueixen el
graduat en un curs escolar determinat (independentment de la seva edat)

L’abandonament escolar prematur baixa a Catalunya, però continua tenint unes xifres massa altes

Segons l’informe publicat pel Ministeri d’Educació sobre l’estadística en l’abandonament educatiu referent el 2014, l’abandonament prematur escolar a Catalunya en joves de 18 a 24 anys és del 22,2%, lleugerament superior a la mitjana espanyola, del 21,9%. Aquests són els estudiants que han arribat, com a màxim, a la primera etapa de l’educació secundària. Malgrat que Catalunya continua sent una de les regions amb més abandonament escolar ha millorat les dades referents a l’any anterior, on eren el 23,6% dels estudiants els que abandonaven l’ESO abans d’hora.

Aquesta lleugera millora es deu a la crisi econòmica, ja que les poques sortides professionals han fet replantejar a molts joves la possibilitat de continuar amb els estudis per aconseguir una feina més bona. El 2009 la taxa d’abandonament escolar a Catalunya era del 31,2%, i des d’aleshores no ha parat de baixar. L’increment de les ofertes de places de Formació Professional també a ajudat ha ampliar el ventall de possibilitats dels estudiants i que aquests vulguin continuar amb la seva formació.

En només vuit anys els estudiants d’FP de grau mitjà i superior han augmentat un 79,77%, i aquest curs 793.000 alumnes s’han apuntat a cursos de Formació Professional, un creixement del 30% respecte al 2012, on només s’hi van matricular 611.000 estudiants. Aquesta millora en l’abandonament escolar va relativament lligada a la de fracàs escolar, i amb la disminució d’aquests abandonaments Catalunya i Espanya es poden apropar amb més facilitat als objectius de l’Estratègia 2020 de la Unió Europea, que encara queden molt lluny.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú