Koldo-Ábalos: com a taca d’oli

S’estén com a taca d’oli el que al principi semblava la malifeta d’un “assessor” d’Ábalos en la seva època de ministre aprofitant-se de la privilegiada situació i de les relacions que comportava. Però, a mesura que va aflorant informació i detalls i es van lligant qüestions, Koldo, sense deixar de perdre importància passa a segon terme, i emergeix una trama més complexa i personatges amb més implicacions.

Per començar, el mateix Ábalos segurament pagarà un cost addicional per la seva sobreexposició pública aquests dies passats a mesura que les informacions donen detalls que el comprometen. De moment, la principal salvaguarda és que no apareix el seu nom a les gravacions, però sí que altres detalls que són cridaners.

Per exemple, que familiars de l’entorn de Koldo paguessin determinades despeses de l’exministre. Aflora amb força un nom fins a convertir-se en una peça central de tot l’entramat. Es tracta de Víctor Aldama, el presumpte comissionista de tot plegat que es revela com un personatge d’importància i que les qüestions que criden l’atenció sobre ell són les relacions d’esponsorització amb activitats professionals de la dona del president del govern.

El que és remarcable d’Aldama és que, segons la Guàrdia Civil, muntà tot el seu entramat per la posició que tenia a Air Europa, conseller de l’empresa des de setembre del 2019 i que va tenir com a encàrrec negociar amb el govern veneçolà de Maduro la recuperació de 200 milions d’euros que estaven retinguts al país procedents de la venda de bitllets d’Air Europa.

Però, sens dubte, el paper més decisiu i més cridaner és la seva capacitat de negociar el rescat d’aquesta empresa. La Guàrdia Civil confirma un dinar amb José Luis Ábalos quan era ministre de transports el juny de 2020, al qual també va assistir Koldo Garcia. Vint dies després es va crear el fons multimilionari de suport per a la solvència d’empreses estratègiques (en castellà FASEE) creat el 3 de juliol del 2020 i aprovat pel Consell de Ministres, i que va entrar en vigor el mateix 23 de juliol. Air Europa va ser la primera empresa rescatada d’aquests fons. Fins a mig any més tard no hi va haver una altra aerolínia que pogués gaudir d’aquesta ajuda.

L’enllaç amb les mascaretes es produeix perquè Globalia Corporación Empresarial, SA, representada pel propietari de Air Europa, Javier Hidalgo, va contractar amb l’empresa d’Aldama el transport de mascaretes per als itineraris en avió, si bé a l’hora de la veritat i com està documentat, Globalia exerceix només d’intermediari amb aquest transport. Aquest nucli irradia amb diverses direccions i dona encara més amplitud a la trama, de tal manera que l’UCO de la Guàrdia Civil considera Aldama comissionista d’una “organització criminal”.

Però la taca s’estén més i afecta la tercera autoritat de l’estat, Francina Armengol, per la seva gestió quan era presidenta de les Illes Balears. En el seu mandat va contractar unes mascaretes que van resultar inútils, van consignar que no podien ser acceptades, però poc temps després va documentar que eren perfectament vàlides, i finalment, al cap de 3 anys, va reclamar el que s’havia pagat.

El problema addicional d’Armengol, com el que té l’actual ministre de transport, Ángel Víctor Torres quan presidia Canàries, és que els diners que es van utilitzar procedien de fons europeus i això ha donat lloc a una doble intervenció des d’aquest àmbit. Per una banda, la intervenció per verificar què ha passat i, per una altra i més greu, la fiscalia europea de recent creació que investiga els contractes dels governs d’Armengol i Torres amb la trama de Koldo, per possible delicte de malversació. I això ho fa després d’haver sol·licitat informació a la fiscalia anticorrupció espanyola i al jutjat central d’instrucció número 2 de l’Audiència Nacional. Per aquest vessant que afecta la presidenta del Congrés i a un ministre, el problema assumeix una insòlita dimensió europea.

Ábalos va ser destituït per Sánchez el juliol de 2021 i mai ha quedat clar per què es va produir la caiguda de l’home més important del govern i del partit

Però, encara hi ha més qüestions. Ábalos va ser destituït per Sánchez el juliol de 2021 i mai ha quedat clar per què es va produir la caiguda de l’home més important del govern i del partit. Però és que, amb posterioritat, el juliol del 2023 Ábalos torna al Congrés reciclat com a número dos per a la candidatura de València. La pregunta és per què. I aquest per què es pot estendre a les raons del seu cessament fulminant com al de la seva recuperació parcial.

Entremig l’UCO de la Guàrdia Civil va inspeccionar Adif i a Puertos del Estado, el ministeri de Transports, el d’Interior i a Sanitat. És impossible que el president del govern desconegués aquestes intervencions policials que constitueixen, en si mateixes i al marge de les conseqüències, un fet extraordinari.

Però és que, per si no fos prou, Montero, vicepresidenta primera i dona forta del partit en l’actualitat, hauria d’haver conegut des del 2022 que hi havia irregularitats en la compra de mascaretes perquè una auditoria feta pel seu ministeri a Puertos del Estado qüestionava que l’empresa contractada i el contracte fossin correctes, però no va servir per absolutament res.

Per tant, la taca comença a esquitxar al mateix president del govern, a la vicepresidenta primera, a la presidenta del Congrés, a l’actual ministre de Política Territorial, a Marlaska també per un afer relliscós: és conegut que els investigats sabien que eren seguits des de fa temps i això es fa notar amb el tipus de conversa telefònica. Aquest coneixement els hi ha permès, si es fa el cas, destruir proves. La qüestió és qui podia tenir aquesta informació tan reservada dels treballs que estava duent a terme l’UCO. I aquí, com en altres qüestions, les bufetades les acaba rebent quasi sempre Marlaska, que s’ha convertit en l’ase dels cops de l’oposició.

La teranyina és considerable i amenaça seriosament l’estabilitat del govern. Cada dia que passa és més difícil compaginar als aliats polítics de les seves proclames enceses contra la corrupció i no tenir interès a estirar els fils que aclareixin la dimensió real de la teranyina.

Ábalos va ser destituït per Sánchez el juliol de 2021 i mai ha quedat clar per què es va produir la caiguda de l'home més important del govern i del partit Click To Tweet

La trama Koldo-Ábalos tenia coneixement que estava sent investigada. Creus que aquesta filtració va procedir del ministre Grande-Marlaska?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.