Auge i caiguda dels fabricants de vacunes anti-Covid

Les accions de la nord-americana Pfizer, pionera mundial i número u en vendes de vacunes contra la Covid-19, han perdut un 46% del seu valor des de finals del 2021, quan tocaren sostre per sobre dels 150 dòlars.

La caiguda que ha experimentat el seu soci alemany BioNTech a la borsa és encara més pronunciada, perdent un 76%. Però la pitjor dada l’aporta la britànica Moderna, que completava la “santíssima trinitat” de líders farmacèutics durant la pandèmia del coronavirus, i que s’ha deixat un 79% del seu valor, també a finals del 2021.

Aquest desastre borsari resulta fàcil d’explicar si es té en compte el clima pessimista que planava durant la pandèmia, i l’esperança que les vacunes basades en la tecnologia d‘ARN missatger es presentaven com antídot definitiu als successius confinaments.

A la febre per les vacunes també contribuïren els baixos tipus d’interès (com ha canviat el panorama des de llavors!), l’excés d’estalvi causat pels repetitius tancaments i l’estímul monetari dels governs i bancs centrals.

Els gegants farmacèutics que es feren d’or durant la pandèmia travessen ara una crisi existencial, o almenys aquest és el missatge que reben els seus inversors.

El mercat de les vacunes contra la Covid està sotmès a una demanda molt difícil de preveure i el públic ja no es mou pel temor a contagiar-se del virus.

També s’ha esvaït l’esperança de les vacunes d’ARN missatger com una “solució miracle”, i tot i que els seus efectes secundaris segueixen sent un tabú. Organismes oficials a Europa i els Estats Units han establert vincles entre la vacunació i un augment dels casos de miocarditis i pericarditis en pacients joves.

Amb tot, Pfizer preveu que les seves vendes de vacunes anti-Covid caiguin aquest any un 64%. Pel que fa al seu fàrmac antiviral Paxlovid, la davallada respecte al 2022 és encara més gran, d’un 58%.

Les esperances dels fabricants de vacunes contra la Covid són que la campanya de vacunació hivernal 2023 serveixi per establir un referent de què poden esperar vendre en el futur. Efectivament, enguany és el primer any que es pot considerar veritablement postpandèmic en termes d’absència de restriccions als desplaçaments.

Un altre aspecte interessant és el (per ara) fracàs de les farmacèutiques per transportar la tecnologia de l’ARN missatger a altres malalties difícils de guarir. De moment no s’ha pogut desenvolupar una vacuna millorada per a combatre la grip estacional, ni tampoc fet passos decisius envers una solució contra la sida.

BioNTech, per exemple, es fundà com una empresa especialitzada en oncologia, però el seu únic medicament autoritzat és per combatre una malaltia infecciosa com és la Covid. Els seus programes basats en l’ARN missatger per a tractar el càncer de forma personalitzada en cada pacient es troben encara en una fase molt preliminar, i no s’espera que es puguin començar a vendre almenys fins al 2026.

Un aspecte positiu de l’onada efímera de vendes de vacunes contra la Covid ha estat omplir les caixes d’aquestes farmacèutiques. Els immensos guanys estan finançant ara nombrosos programes de recerca i desenvolupament.

No obstant això, com es tracta en la seva majoria d’esforços que prometen portar fruit únicament a mitjà i llarg termini, molts inversors s’estarien posant nerviosos, segons recull el Financial Times.

Els gegants farmacèutics que es feren d'or durant la pandèmia travessen ara una crisi existencial, o almenys aquest és el missatge que reben els seus inversors Click To Tweet

Creus que el conflicte d'Israel amb Hamàs desencadenarà una guerra més gran?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.