La pandĆØmia de la covid-19 ha donat un ampli Ćŗs social a un concepte que existint de fa molt temps, no tenia una difusió generalitzada com la que ara tĆ©. Em refereixo a l’excĆ©s de mortalitat, Ć©s a dir, el nombre de morts observades per sobre el que Ć©s la mitjana d’un determinat perĆode.
Aquesta tĆØcnica permet veure l’efecte de fenòmens aparentment difusos com pot ser l’augment de temperatures i va ser molt utilitzada durant perĆodes Ć lgids de la covid-19 perquĆØ permetia assolir un nivell molt mĆ©s objectiu de l’impacte real de la mortalitat que les dades donades com a partir de les causes de defunció.
La UE ha publicat l’excĆ©s de mortalitat per perĆode del 2020-2022 comparat amb el del 2016-2019.
Si excloem el perĆode Ć lgid de la pandĆØmia, on el factor covid-19 Ć©s absolutament determinat, i es redueix l’observació del perĆode que va de l’estiu del 2021 a l’estiu del 2022, podem veure amb claredat com es produeix un extraordinari excĆ©s de mortalitat comparat amb el conjunt europeu i concretat a Espanya en el perĆode d’estiu que va de juny a agost i especialment pel que fa al mes de juliol en el qual Espanya encapƧala l’excĆ©s de mortalitat. Mentre que en els altres dos mesos d’estiu ocupava la segona posició. Va ser, per tant, l’onada de calor la que va ocasionar un estrall considerable en termes de nombre de persones mortes.
Anem a Barcelona.
Des de fa dĆØcades es coneix el fenomen conegut com a illa de calor urbana, un fenomen que fa que a la majoria de grans ciutats la temperatura sigui superior a la de l’entorn.
La causa primordial d’aquest fet Ć©s l’asfalt i el color fosc de la superfĆcie urbana que emmagatzema calor. TambĆ© la manca de superfĆcie verda i d’aigües que tendeix a refrigerar l’entorn.
Cada vegada tĆ© mĆ©s impacte l’aire condicionat que redueix la temperatura de l’interior dels edificis, però projecta a l’exterior aire calent. TambĆ© evidentment el trĆ nsit. Tot això tĆ© la conseqüència que la temperatura augmenta.
Hi ha un segon factor com aquest climĆ tic que multiplica els seus efectes i Ć©s el de la humitat ambiental. L’organisme humĆ es refrigera a base de la transpiració. Però si la humitat Ć©s molt alta, aquesta Ć©s cada cop mĆ©s ineficaƧ i en condicions molt adverses pot arribar a colĀ·lapsar-se.
El canvi climĆ tic, amb l’augment de freqüències de les onades de calor, multiplica els problemes de les illes urbanes i ho fa de manera palesa en el cas de Barcelona.
Ara un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (IS Global) publicat a The Lancet compara diverses ciutats i permet observar l’important impacte sobre la mortalitat que tĆ© l’illa de calor barcelonina.
Concretament, les morts atribuĆÆdes a aquest fet de juny a agost s’han estimat en 363 a Barcelona, 559 a Madrid i 279 a Roma, en termes absoluts. Cal considerar, però, que la població de Barcelona Ć©s prĆ cticament la meitat que la de Madrid.
En relació amb el percentatge de morts atribuïbles a aquesta causa encapçala el rà nquing Barcelona amb un 14,82%, seguit de Mà laga amb un 12,39% i Palma amb un 11,99%. El fet que totes tres siguin ciutats costaneres pot tenir a veure amb la relació entre illa i onada de calor i humitat ambiental.
El mateix estudi assenyala la principal resposta per millorar la situació:
Augmentar la cobertura arbòria de la ciutat. El problema Ć©s que Barcelona no ha avanƧat cap aquesta solució. Ha dut a terme l’enganyifa dels “refugis climĆ tics” que ha consistit a posar cartells amb aquest nom a les portes de parcs i zones verdes, i de biblioteques i escoles que disposen d’aire condicionat. Naturalment, si haguessin estĆØs aquests cartellets als grans centres comercials amb una magnĆfica refrigeració, encara tindrĆem mĆ©s refugis climĆ tics, però com diem això no passa de ser una enganyifa.
Els famosos eixos verds de la superilla de Colau no resolen ni de lluny el problema perquĆØ, d’una banda, la major part de la superfĆcie continua sent asfalt o altres materials foscos que absorbeixen la calor amb major mesura i desprĆ©s l’irradien. I, d’altra banda, el verd que s’hi pot colā¢locar per la mateixa composició del carrer Ć©s d’una gran feblesa. NomĆ©s cal veure la superilla del mercat de Sant Antoni per entendre que Ć©s un verd mĆ©s ornamental que ambiental. Pot fer mĆ©s o menys bonic, però no resol la qüestió.
Però Barcelona necessita amb urgència respostes en aquest terreny per evitar morts i també per fer menys dura la vida dels seus habitants a les seves activitats al carrer. I les respostes són clares.
D’una banda, cal augmentar i densificar la superfĆcie verda i la superfĆcie. Es tracta de liquidar les places dures i transformar-les en espais verds i arbrats, d’augmentar la seva densitat en els interiors d’illa recuperats i en els parcs actuals reposar la gran quantitat d’arbres perduts i que tenen els escocells buits, completar la polĆtica iniciada fa temps i desprĆ©s suspesa d’augmentar el nombre d’arbres plantats als nostres carrers. I de reforestar el vessant de Barcelona de Collserola.
TambĆ© es tracta de recuperar mĆ©s interiors d’illa, un projecte excelĀ·lent que Colau va aturar, terrificar els terrats que siguin possible perquĆØ d’aquesta manera s’aconseguirĆ reduir l’impacte generat pels rajos solars i en la mateixa lĆnia afavorir la plantació vertical en murs de vegetació.
Aquests haurien de ser objectius fonamentals per mitjĆ de la subvenció i de l’acció directa en els edificis municipals. Seria un gran avenƧ modificar el color de l’asfalt i del conjunt del sòl urbĆ introduint una pigmentació molt mĆ©s clara. NomĆ©s aquesta acció reduiria una de les causes fonamentals de l’illa de calor. Construir mĆ©s lĆ mines d’aigua, mĆ©s brolladors i instalĀ·lar mĆ©s fonts, protegir del sòl els carrers que per orientació tenen una insolació mĆ©s elevada i per descomptat millorar i fer mĆ©s eficient el transport pĆŗblic, assolint d’una vegada per totes la seva electrificació total.
Aquest és el camà que Barcelona necessita i no el de les superilles.
Però Barcelona necessita amb urgència respostes en aquest terreny per evitar morts i també per fer menys dura la vida dels seus habitants a les seves activitats al carrer Click To Tweet