La morositat ha augmentat en els Ćŗltims mesos, segons les Ćŗltimes dades del Banc d’Espanya. La rĆ tio de morositat se situa aixĆ en el mateix nivell del mes de febrer i suma dos mesos de suaus pujades. AixĆ mateix, se situa per sota del 4,73% registrat el maig de 2020.
L’augment de la rĆ tio de morositat es produeix alhora que es registra una caiguda del crĆØdit total concedit i arriba en un context en el qual els principals organismes internacionals i nacionals, aixĆ com signatures creditĆcies, han anat advertint que, malgrat que s’ha mantingut continguda grĆ cies a les mesures de suport desplegades per a fer front a la crisi, la morositat aflorarĆ a mesura que vencin els avals pĆŗblics i les moratòries de crĆØdit.
El Banc d’Espanya ja ha identificat els primers indicis d’una potencial deterioració en la qualitat creditĆcia dels prĆ©stecs, com són el fort augment del crĆØdit en vigilĆ ncia especial, que Ć©s aquell en el qual el risc d’impagament ha augmentat significativament des del seu reconeixement inicial, però no prou per a classificar-lo com a dubtós.
A mĆ©s, ha constatat que els senyals de deterioració creditĆcia en les carteres de prĆ©stecs avalats i en moratòria són “significativament superiors” a les de la resta de les carteres. La majoria de les moratòries vigents vencia al llarg del segon trimestre.
Un altre dels canvis que s’han produĆÆt en el sector bancari en el primer tram de l’any Ć©s que els crĆØdits ICO que el Govern de Pedro SĆ”nchez va posar en marxa per a palĀ·liar els efectes de la Covid-19 han anat perdent presĆØncia, tal com s’anaven retirant les restriccions i s’incrementava l’abast de la campanya de vacunació.
Durant el primer estat d’alarma van arribar a concentrar fins al 50% dels prĆ©stecs que les entitats bancĆ ries van posar a la disposició dels seus clients. No obstant això, actualment ja nomĆ©s representen el 10% de les operacions que se subscriuen. Un fenomen que el Banc d’Espanya atribueix al fet que les empreses ja no tenen la urgĆØncia d’aconseguir liquiditat a curt termini.
El seu Ćŗltim balanƧ xifra l’import posat sobre la taula per a finanƧar aquestes lĆnies de crĆØdit excepcionals per la Covid-19 en els 40.000 milions d’euros des de l’inici de la crisi sanitĆ ria. El termini per a la seva solĀ·licitud s’ha mantingut fins al 31 de desembre de 2021, a causa dels Ćŗltims repunts de la pandĆØmia.
El Banc d'Espanya ja ha identificat els primers indicis d'una potencial deterioració en la qualitat creditĆcia dels prĆ©stecs, que Ć©s aquell en el qual el risc d'impagament ha augmentat significativament Share on X