La morositat ha augmentat en els Ćŗltims mesos, segons les Ćŗltimes dades del Banc d’Espanya. La rĆ tio de morositat se situa aixĆ en el mateix nivell del mes de febrer i suma dos mesos de suaus pujades. AixĆ mateix, se situa per sota del 4,73% registrat el maig de 2020.
L’augment de la rĆ tio de morositat es produeix alhora que es registra una caiguda del crĆØdit total concedit i arriba en un context en el qual els principals organismes internacionals i nacionals, aixĆ com signatures creditĆcies, han anat advertint que, malgrat que s’ha mantingut continguda grĆ cies a les mesures de suport desplegades per a fer front a la crisi, la morositat aflorarĆ a mesura que vencin els avals pĆŗblics i les moratĆ²ries de crĆØdit.
El Banc d’Espanya ja ha identificat els primers indicis d’una potencial deterioraciĆ³ en la qualitat creditĆcia dels prĆ©stecs, com sĆ³n el fort augment del crĆØdit en vigilĆ ncia especial, que Ć©s aquell en el qual el risc d’impagament ha augmentat significativament des del seu reconeixement inicial, perĆ² no prou per a classificar-lo com a dubtĆ³s.
A mĆ©s, ha constatat que els senyals de deterioraciĆ³ creditĆcia en les carteres de prĆ©stecs avalats i en moratĆ²ria sĆ³n “significativament superiors” a les de la resta de les carteres. La majoria de les moratĆ²ries vigents vencia al llarg del segon trimestre.
Un altre dels canvis que s’han produĆÆt en el sector bancari en el primer tram de l’any Ć©s que els crĆØdits ICO que el Govern de Pedro SĆ”nchez va posar en marxa per a palĀ·liar els efectes de la Covid-19 han anat perdent presĆØncia, tal com s’anaven retirant les restriccions i s’incrementava l’abast de la campanya de vacunaciĆ³.
Durant el primer estat d’alarma van arribar a concentrar fins al 50% dels prĆ©stecs que les entitats bancĆ ries van posar a la disposiciĆ³ dels seus clients. No obstant aixĆ², actualment ja nomĆ©s representen el 10% de les operacions que se subscriuen. Un fenomen que el Banc d’Espanya atribueix al fet que les empreses ja no tenen la urgĆØncia d’aconseguir liquiditat a curt termini.
El seu Ćŗltim balanƧ xifra l’import posat sobre la taula per a finanƧar aquestes lĆnies de crĆØdit excepcionals per la Covid-19 en els 40.000 milions d’euros des de l’inici de la crisi sanitĆ ria. El termini per a la seva solĀ·licitud s’ha mantingut fins al 31 de desembre de 2021, a causa dels Ćŗltims repunts de la pandĆØmia.
El Banc d'Espanya ja ha identificat els primers indicis d'una potencial deterioraciĆ³ en la qualitat creditĆcia dels prĆ©stecs, que Ć©s aquell en el qual el risc d'impagament ha augmentat significativament Share on X