morositat

Augmenta la morositat a Espanya

La morositat ha augmentat en els últims mesos, segons les últimes dades del Banc d’Espanya. La ràtio de morositat se situa així en el mateix nivell del mes de febrer i suma dos mesos de suaus pujades. Així mateix, se situa per sota del 4,73% registrat el maig de 2020.

L’augment de la ràtio de morositat es produeix alhora que es registra una caiguda del crèdit total concedit i arriba en un context en el qual els principals organismes internacionals i nacionals, així com signatures creditícies, han anat advertint que, malgrat que s’ha mantingut continguda gràcies a les mesures de suport desplegades per a fer front a la crisi, la morositat aflorarà a mesura que vencin els avals públics i les moratòries de crèdit.

El Banc d’Espanya ja ha identificat els primers indicis d’una potencial deterioració en la qualitat creditícia dels préstecs, com són el fort augment del crèdit en vigilància especial, que és aquell en el qual el risc d’impagament ha augmentat significativament des del seu reconeixement inicial, però no prou per a classificar-lo com a dubtós.

A més, ha constatat que els senyals de deterioració creditícia en les carteres de préstecs avalats i en moratòria són “significativament superiors” a les de la resta de les carteres. La majoria de les moratòries vigents vencia al llarg del segon trimestre.

Un altre dels canvis que s’han produït en el sector bancari en el primer tram de l’any és que els crèdits ICO que el Govern de Pedro Sánchez va posar en marxa per a pal·liar els efectes de la Covid-19 han anat perdent presència, tal com s’anaven retirant les restriccions i s’incrementava l’abast de la campanya de vacunació.

Durant el primer estat d’alarma van arribar a concentrar fins al 50% dels préstecs que les entitats bancàries van posar a la disposició dels seus clients. No obstant això, actualment ja només representen el 10% de les operacions que se subscriuen. Un fenomen que el Banc d’Espanya atribueix al fet que les empreses ja no tenen la urgència d’aconseguir liquiditat a curt termini.

El seu últim balanç xifra l’import posat sobre la taula per a finançar aquestes línies de crèdit excepcionals per la Covid-19 en els 40.000 milions d’euros des de l’inici de la crisi sanitària. El termini per a la seva sol·licitud s’ha mantingut fins al 31 de desembre de 2021, a causa dels últims repunts de la pandèmia.

El Banc d'Espanya ja ha identificat els primers indicis d'una potencial deterioració en la qualitat creditícia dels préstecs, que és aquell en el qual el risc d'impagament ha augmentat significativament Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.