Atur Espanya

Atur: la crisi mundial afecta especialment a Espanya

La crisi econòmica està afectant greument les taxes d’ocupació de l’OCDE, especialment, la d’Espanya. En termes absoluts, el nombre de treballadors empleats al tancament del segon trimestre en el conjunt de l’Ocde va ser de 560,4 milions de persones, la qual cosa suposa un descens 34,2 milions de persones en comparació amb les dades del primer trimestre. D’aquesta xifra, 190,1 milions de persones estaven ocupades a la Unió Europea, 4,6 milions menys que el trimestre precedent. En el cas d’Espanya, la taxa d’ocupació en finalitzar juny es va reduir en més de quatre punts percentuals, fins al 58,9%. En total, el número d’ocupats va passar de 19,646 milions en el primer trimestre a 18,331 milions en el segon trimestre.

Segons les dades difoses aquest dijous per l’organisme internacional, Espanya és el sisè país amb la taxa més baixa dels 37 analitzats en un context marcat per la crisi pel Covid. En l’últim any, la taxa d’ocupació espanyola ha descendit en 4,4 punts i un total de 18.331.000 persones es trobaven empleades en el segon trimestre. El registre d’Espanya és 5,7 punts inferior al de l’OCDE, que es va anotar una taxa d’ocupació del 64,6%. També es troba 8,4 punts per sota del registre de les set majors economies (67,3%), a 7,9 punts de la UE (66,8%) i a 7,3 punts de l’eurozona (66,2%).

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Per grups d’edat, els joves de 15 a 24 anys van anotar la menor taxa d’ocupació en l’OCDE (36,3%), davant dels treballadors amb fins a 54 anys (74,7%) i els més majors (59,3%). A Espanya, la taxa d’ocupació juvenil es va situar en el 16,5%, la tercera més baixa per darrere de Grècia i Itàlia. A més, va caure en 5,8 punts respecte al primer trimestre. La taxa d’ocupació dels qui tenien entre 25 i 54 anys a Espanya va retrocedir fins al 70,7% i la dels qui tenien fins a 64 anys va baixar al 53,6%.

En aquest sentit, el Fons Monetari Internacional (FMI) no creu que Espanya vagi a recuperar la seva taxa d’atur prèvia a la pandèmia almenys fins a 2026, és a dir, set anys després de 2019, l’any en què la paraula coronavirus no era omnipresent. I per a enguany i el pròxim el panorama serà especialment dolent, amb una taxa del 16,8%. En 2021 es crearà ocupació, però només es recuperarà un de cada cinc ocupacions perdudes enguany, sempre segons les previsions del Fons. Després de la destrucció de 965.000 ocupacions que estima l’organisme per a enguany, la creació de nous llocs de treball serà de només 187.000 en 2021, segons els seus economistes.

I les dades podrien ser molt pitjors. Els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) han aconseguit l’efecte de contenir la sagnia de la desocupació. Ara hi ha 728.000 persones afectades per ERTO, uns mecanismes de protecció de l’ocupació que l’abril passat van arribar a sumar 3,4 milions de treballadors. Però aquesta xifra previsiblement augmentarà amb les noves solucions que ofereix el decret pactat el mes de setembre passat pel Govern i els agents socials.

A Espanya, la taxa d'ocupació juvenil es va situar en el 16,5%, la tercera més baixa per darrere de Grècia i Itàlia Click To Tweet

Qui guanyarà les pròximes eleccions americanes?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú