Alerta mundial per l’esfondrament de l’activitat econòmica xinesa

Per si les restes de la Covid a Europa, la inflació provocada per uns plans de resiliència i recuperació excessius i la guerra d’Ucraïna no fossin prou, arriba una nova mala notícia per a l’economia mundial.

Es tracta de l’esfondrament de l’activitat econòmica a la Xina arran dels brots de la variant Omicron del coronavirus.

La producció industrial xinesa, que ha demostrat ser la clau de la fortalesa del creixement del gegant asiàtic, es reduí quasi bé un 3% el passat mes d’abril.

Mitjans especialitzats com el Financial Times esperaven una desacceleració de l’activitat manufacturera arran de les noves restriccions del govern xinès, però no un creixement negatiu com el que s’ha acabat produïnt.

L’últim mes en que la producció industrial xinesa tancà en negatiu fou al febrer del 2020, en plena primera onada de Covid, fet que subratlla encara més les dificultats majúscules que travessa en aquests moments l’economia del país.

Pel que fa al comerç en detall, el principal indicador de l’estat d’ànim dels consumidors, es desplomà un 11,1%, depassant i de molt les previsions ja pessimistes dels analistes econòmics. Un cop més, cal anar als primers mesos de 2020 per trobar unes xifres pitjors.

La causa directa d’aquestes males dades es troba en la política de “zero Covid” implementada pel govern xinès des de la detecció del primer brot del nou coronavirus a la ciutat de Wuhan, i que es basa com és sabut en l’aïllament, el confinament i el rastreig massius.

Una política que no ha variat gens des de llavors a pesar de que sí que ho fa fet la malaltia, evolucionant cap a formes més contagioses i alhora menys letals.

Només és qüestió d'unes setmanes que aquesta nova crisi xinesa es traslladi als mercats mundials Click To Tweet

Més enllà de consideracions sanitàries, el que aquestes dades assenyalen és que la Xina, la fàbrica del món, està de nou immersa en grans dificultats. I només és qüestió de setmanes que la nova crisi xinesa es traslladi als mercats mundials.

Les recents imatges dels principals ports xinesos col·lapsats, amb dotzenes de vaixells de contenidors bloquejats o que han inclús fet mitja volta sense poder embarcar les mercaderies afegirà encara més pressió sobre els mercats mundials: no és tant sols que la Xina produeixi menys, sinó que només una petita fracció del que surt de les seves fàbriques podrà arribar als destinataris els propers mesos, començant per Europa i els Estats Units.

No és tant sols que la Xina produeixi menys, sinó que només una petita fracció del que surt de les seves fàbriques podrà arribar als mercats d’exportació els propers mesos

El president de la Cambra de Comerç de la UE a la Xina, Joerg Wuttkle, ha recentment advertit que hi haurà “escassetat als prestatges d’Europa en algun moment”, afegint que “mai abans havíem tingut tanta incertesa“. “Empitjora amb cada setmana que passa. No sabem on apareixeran noves restriccions”, afirma, referint-se als intents del govern xinès de contenir l’expansió del virus.

Al reduir encara més l’oferta de béns manufacturats, es esperable que els preus, ja disparats arran de la successió de crisis que s’acumulen, segueixin enfilant-se.

Això agreujaria encara més l’actual crisi de la inflació a Europa, i ens acostaria a l’escenari econòmic més temut pels economistes: acabar l’any 2022, que havia de ser el de la consolidació de la recuperació econòmica post-Covid, en una situació en que l’alça de preus ofegui el creixement econòmic. Això és, en una nova estangflació.

Coneixes el nou partit català CENTREM?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.