Ada Colau també és responsable de la catastròfica gestió de la pandèmia

És una evidència clamorosa que el govern espanyol és, com a mínim, el que pitjor ha gestionat la pandèmia de la Covid-19. És el que diu l’estudi de la Universitat de Cambridge sobre 33 estats de la OCDE en base a un sistema de cinc indicadors: morts per milió, ràtio efectiva de reproducció, eficiència en el control epidèmic, reducció de la ràtio de reproducció, i reducció de la mobilitat. Estableix un índex de síntesi en el qual Espanya ocupa l’últim lloc, el 33, a una distància sideral del primer, Corea del Sud , i fins i tot de Grècia, en onzena posició.

L’índex s’expressa en una escala de 0 a 1, sent aquesta última xifra el màxim possible. Doncs bé, Corea assoleix un 0,90, Portugal un 0,71 i Espanya un fatídic 0,33. Especialment malparat resulta el govern de Sánchez pel que fa al nombre de morts, la reducció de la mobilitat i sobretot l’eficiència en combatre la pandèmia, on figura l’últim dels últims: pitjor que la Gran Bretanya, Itàlia, França i els Estats Units. Qui pot discutir aquests pèssims resultats? Com es pot romandre impassible davant de tanta reiteració? Per què després de la imprevisió inicial i una incomprensible ceguesa davant les dades de què es disposava, malgrat l’experiència acumulada, va posar fi al període d’estat d’alarma de forma precipitada, sense armar cap sistema legal i organitzatiu, inclòs el desastrós registre de dades, per passar amb garanties la responsabilitat a les comunitats autònomes? La llei que havia de substituir l’estat d’alarma que va anunciar la vicepresidenta Calvo és encara una perfecta desconeguda.

Apuntava les raons objectives d’aquest desastre en un article a La Vanguardia: “Han d’explicar per què” , en el que concretava deu grans errors del govern espanyol:

  1. Una mortalitat superior a l’1%, de les més elevades del món, malgrat la subvaloració de les xifres oficials.
  2. Dels primers en morts en residències.
  3. L’abandonament de la gent gran: la pràctica del cribratge en l’accés als hospitals i les UCI i l’“oblit” per part del Comandament Únic dels 2000 llits d’UCI lliures aportats per l’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASP).
  4. També primers en nombre de morts en proporció a la població.
  5. I pel nombre de metges i sanitaris contagiats.
  6. El país -excepte la Xina- amb el major període de restriccions severes i el que major impacte econòmic negatiu està registrant per aquesta causa.
  7. A més, limitació de garanties constitucionals, menys control legislatiu, amb un Congrés congelat fins a mitjans d’abril.
  8. L’estat que presenta pitjors perspectives econòmiques en termes de caiguda del PIB i augment de l’atur.
  9. Una de les economies amb menys estímuls governamentals destinats a la recuperació econòmica.
  10. El col·lapse de la funció pública, inclosa l’administració de justícia.

Aquest marc tan desafortunat per als ciutadans semblava difícil d’empitjorar, però el govern Torra ho ha aconseguit, amb un departament de Salut que s’assembla a la cabina dels Germans Marx, i amb una consellera que encara ara és impossible d’entendre el que formula, incloses les mesures vacil·lants i contradictòries que anuncia, i la metodologia i organització que descriu. Si el govern espanyol ha ferit greument l’economia, el govern de Catalunya està rematant la víctima, sobretot pel que fa al comerç, l’hostaleria i el turisme. Ni previsió, ni suficients deteccions prèvies, ni detecció ràpida dels contagis, ni control de territori mitjançant microcontencions. Res: desordre i caos. Avui Catalunya presenta el pitjor panorama regional d’Europa, i Barcelona és la gran capital en pitjors condicions.

I tot això castiga durament Barcelona, que compta amb una alcaldessa que, en comptes de governar, es refugia en la crítica, com qualsevol opositor. És fals que no pugui fer res, perquè Barcelona, per la seva Carta Municipal (Llei 22/1998 de 30 d’octubre enllaç) i la Llei 1/2006 de 13 de març de Règim Especial, té competències úniques i extraordinàries en salut pública, mobilitat, i policia, que Colau ni ha esgrimit davant la Generalitat ni ha aplicat. Es refugia en la pretesa ignorància del ciutadà i del periodista, presentant-se com a alcaldessa de Castellvell de la Furriola, en lloc de la líder que hauria de ser d’un govern municipal autònom i presidenta de l’àrea metropolitana.

Per l’article 88 de la Carta Municipal participa en la gestió, el titular de la qual és la Generalitat, en matèria de policia sanitària i mobilitat. També (art.103) li correspon l’adopció de mesures urgents i requeriments de les col·laboracions necessàries en els supòsits de crisis o emergències que afectin la salut o la seguretat dels consumidors, el control sanitari d’edificis i llocs d’habitatge i convivència humana, inclosos els campaments turístics i àrees d’activitats fisicoesportives i d’esbarjo, la informació sanitària, la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia.

Però encara hi ha més. En relació amb la sanitat, li correspon la participació en la planificació, gestió i avaluació dels centres, serveis i establiments instal·lats a la ciutat, dependents del Servei Català de la Salut o organisme que desenvolupi les mateixes funcions. Per a això disposa del Consorci Sanitari de Barcelona, constituït per la Generalitat i l’Ajuntament, que dirigeix i coordina la gestió dels centres, serveis i establiments d’atenció sanitària, sociosanitària i els de promoció i protecció de la salut de la regió sanitària del municipi. I com a rematada i depenent d’aquest consorci, l’Ajuntament disposa de l’Agència de Salut Pública i Medi Ambient de Barcelona, que exerceix les competències de l’article 103 i a la qual correspon la direcció i gestió dels centres i serveis de salut pública a la ciutat de Barcelona. En aquesta agència l’Ajuntament hi té una majoria de les tres cinquenes parts en els òrgans de govern i és presidida per Ada Colau com a alcaldessa.

La gran qüestió, la gran responsabilitat, és què ha fet Ada Colau amb tota aquesta capacitat?, de què ens ha servit als ciutadans tot aquest poder?. De res, perquè Colau no governa; només fa declaracions.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Creieu que la Generalitat de Catalunya decretarà el confinament total domiciliari?

Loading ... Loading ...

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.