El Producte Interior Brut (PIB) d’Espanya va caure un 5,2% en els tres primers mesos en comparació amb l’evolució de l’últim trimestre del l’any passat a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. És la caiguda més elevada en la sèrie històrica de l’INE i és necessari retrocedir fins al període de la postguerra civil per trobar dades similars.

Ja us podeu unir al grup oficial del Facebook de Diàlegs a Catalunya, on comentem entre tots les notícies de Catalunya, us informem, podeu comentar l’actualitat i us entretindreu. Us hi esperem! Feu clic aquí. Us encantarà.

 

Es tracta per tant d’una pèrdua molt superior a la registrada en crisis més recents, com la del 2008. La xifra no és una sorpresa ni és molt pitjor que la d’altres països. França ha caigut més, el 5,8%, i els Estats Units, que va començar més tard, han registrat un valor negatiu del 4,8%.

El més greu de tot és que només es tracta d’una bestreta, perquè aquesta mesura que afecta els tres primers mesos, només registra la paralització de la segona quinzena de març. Només en en un període de temps tan curt s’ha generat un enfonsament històric. Molt pitjor serà el segon trimestre, que recollirà la plenitud del confinament, i una dinàmica turística pràcticament reduïda a zero.

Bona part de la caiguda s’explica per l’enfonsament de la demanda interna i, especialment, la despesa per part de les famílies, que es va desplomar un 7,5%. Però els retrocessos també són notables en inversió, construcció o exportacions, i l’ocupació, en termes d’hores treballades, retrocedeix un 5% respecte el trimestre anterior.

Vivim la situació econòmica més greu des de la postguerra Click To Tweet

Les dades d'”ambient” lamentablement no són millors. La Seguretat Social registrarà un creixement molt elevat de pagaments, amb el consegüent augment del dèficit, amb unes quotes que cada vegada pesen més en els pressupostos de l’estat, ja que és ell qui les sufraga. Alhora, la caiguda de l’activitat i les mesures pal·liatives generaran una pèrdua d’ingressos extraordinària. Sens dubte és la situació econòmica més greu des de la postguerra.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú