Guarda’t aquestes 10 claus perquè interpretis el resultat de les eleccions de diumenge que ve i que no siguin els mitjans de comunicació els qui t’ho interpretin. Perquè aquesta segona via et garanteix que el resultat no serà el que donen les xifres, sinó un relat compost pel mitjà d’acord amb les seves preferències polítiques i ideològiques. Per exemple, si ets lector d’El País o La Vanguardia, sabràs que Sánchez mai pot perdre, i si ho ets de l’ABC o La Razón saps que necessàriament, passi el que passi, perdrà. I així podríem anar examinant cada mitjà i constatar el seu biaix electoral en favor d’uns i altres.
No té res de particular, en tot cas el que sí que seria bo, com fan alguns mitjans de comunicació d’altres països, és que cada televisió, cada diari anunciés en començar les eleccions quins són els partits de la seva preferència. Això seria un joc d’honestedat i no hi hauria engany. Però ens volen fer passar bou per vaca grossa, presumir d’objectivitat i al mateix temps ficar-nos fins a la medul·la el missatge polític que defensen. Naturalment, això s’esmena accedint diàriament a diversos mitjans, però la immensa majoria ni té perquè dedicar diners a fer aquest exercici. Per tant, el més econòmic i eficaç és disposar de criteris propis, clars, concrets i senzills que ens permetin interpretar el fet polític en qüestió, les eleccions en el nostre cas, i forjar el propi judici.
Aquí tens 10 factors que et permetran deduir com ha anat la història electoral del dia 28:
- La suma total dels vots de les municipals i el lloc que ocupa cadascú ara i en relació amb el passat. És a dir la tendència. Això et permetrà evidentment saber qui ha guanyat en vots i, fins a cert punt, però no necessàriament, pot ser un avenç de què passarà a les eleccions generals de final d’any. No és un anunci predestinat a complir-se en aquest segon cas, primer perquè hi ha el factor temps entremig i segon perquè les persones cada vegada més exerceixen un vot tàctic i donen suport a uns a les municipals, a vegades uns altres de diferents a les autonòmiques i a uns tercers a les generals. En tot cas el que et quedarà clar és qui ha tret més vots ara.
- Però això no és prou. Recorda que la república va venir a Espanya en unes eleccions municipals, però no va ser perquè les guanyessin en vots, sino perquè van triomfar a les grans ciutats i, per tant, aquest factor pesa molt políticament. D’aquí que una qüestió clau sigui qui haurà guanyat les eleccions a Barcelona, la ciutat de més pes polític després de Madrid. Encara que estratègicament sigui menys decisiva avui que altres capitals. Qui guanyi a Barcelona no significarà que sigui l’alcalde. Això ho veurem més endavant i serà fruit dels pactes.
- Qui ha guanyat a Catalunya i com han quedat els 3 partits de capçalera, PSC, ERC i JxCat. Pots preguntar-te també veient l’evolució del vot, si s’ha notat o no la presència de Díaz en el resultat dels Comuns perquè Catalunya és un dels pocs llocs on ja està prefigurada la seva plataforma Sumar perquè ja hi són tots els que hi ha de ser, són senzillament els Comuns.
- Qui ha guanyat a altres ciutats clau. Dues són molt emblemàtiques, perquè seria un cop molt dur per als socialistes si les perden. Es tracta de València i Sevilla. En els dos casos guanyar vol dir no només o principalment quin partit queda primer, sinó quin dels dos blocs, PP i Vox, i PSOE i el que té a la seva esquerra, obté la majoria.
- Com li ha anat al PP a Madrid. Tant en les municipals com les autonòmiques. La diferència entre un i altre en termes relatius definirà molt el potencial específic d’Ayuso. També ho farà el fet que si ha aconseguit la majoria o si li ha faltat molt o poc per assolir-la.
- Qui ha guanyat les autonòmiques a València i en menor mesura a Castellà la Manxa. València és un punt clau de la història política futura. Si guanyés el PP, Sánchez tindria un futur negre perquè sembla difícil que hi pugui haver un president de govern espanyol que tingui en contra Madrid, Andalusia i València. Per tant, aquest és el contrapès que pot inclinar la balança, evidentment, i en altres comunitats com Castella la Manxa, Cantàbria, La Rioja (una de les que més clarament pot passar a mans del PP), però per als socialistes mantenir València és bàsic, però si la mantenen i perden altres comunitats, la seva victòria tampoc serà suficient.
- El PP ha guanyat alguna autonomia a més de les que ja tenia? Aquesta és una qüestió també molt decisiva. Si no aconsegueix restar res en les eleccions autonòmiques, serà un signe de possible perdedor de cara a les generals.
- No oblidem el País Basc. Bildu ha guanyat alguna alcaldia important al PNB? És una qüestió decisiva perquè entre altres coses assenyalaria que el suport incondicional dels nacionalistes bascos a Sánchez li passa factura en benefici de l’esquerra abertzale.
- Quin és el resultat municipal al País Basc en cadascuna de les províncies? Perquè recordeu que avui la província és decisiva perquè d’aquesta sorgeixen les diputacions que són les institucions que maneguen els diners dels concerts i no directament el govern. Per tant, guanyar amb vots i regidors en alguna de les tres províncies i assolir alguna diputació seria un èxit per a Bildu i un cop molt fort per al PNB.
- Finalment, com un indicador general, han tret a passejar alguns mitjans de la dreta i hi ha declaracions que presenten a Ayuso com a substituta de Feijóo? Si fos així, no ho dubteu, per als partidaris de l’opció del PP, aquest partit hauria quedat derrotat.