El Banc Central Europeu (BCE) ha ampliat el programa de compres d’actius en 600.000 milions d’euros. Arriba així als 1,35 bilions i ho estén fins a, almenys, juny de 2021. Per a països com Espanya i Itàlia això són bones notícies, ja que els ajudarà a fer front a les elevades despeses que han generat la urgència sanitària i la reactivació econòmica.
A més, l’organisme ha aprovat estendre les compres d’aquest programa fins a juny de 2021, com a mínim, o fins que acabi la crisi pel Covid-19, en lloc de finals d’enguany com també va pronosticar en la seva creació. En la lluita contra la crisi del coronavirus, les mesures billonaries del BCE es combinaran amb el pla de reconstrucció de la Comissió Europea pendent d’aprovar pels membres de la UE. El mateix està dotat de 750.000 milions, amb 500.000 milions en transferències directes i altres 250.000 milions en crèdits.
L’entitat vol assegurar-se així que la recuperació s’activarà en la segona meitat de l’any, després d’haver registrat “una contracció sense precedents” de l’economia en el segon trimestre de 2020. “Si bé els indicadors en temps real han mostrat alguns signes de tocar fons, la millora fins ara ha estat tèbia en comparació amb la velocitat a la qual els indicadors es van desplomar en els dos mesos anteriors”, ha dit Lagarde durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern.
Aquest escenari els ha portat a empitjorar lleugerament els pronòstics per a l’economia de la zona euro enguany, on preveuen una caiguda del 8,7% en 2020, per a tornar a créixer fins a un 5,2% en 2021 i un 3,3% en 2022. Dit d’una altra forma, no hi haurà ‘V’ en la recuperació europea.
En el cas de la inflació, la deterioració de l’economia i la caiguda de la demanda i dels preus de l’energia han portat al banc central a revisar a la baixa les seves estimacions, fins al 0,3% en 2020 i el 0,8% en 2021, mentre que per a 2022 preveu que els preus pujaran un 1,3%.
Els tipus d’interès, una altra de les eines per a esperonar el flux de diners amb les quals compta el BCE, es mantenen sense variació. La referència general es manté en el mínim històric del 0%, la facilitat de dipòsit en el -0,5%. I així seguiran fins que la inflació remunti fins a nivells pròxims però inferiors al 2%, una cosa molt difícil en el curt termini després del 0,1% de maig. Fins a 2022 no superarà l’1%, segons les xifres actualitzades avui pel BCE.
Per a països com Espanya i Itàlia això són bones notícies, ja que els ajudarà a fer front a les elevades despeses que han generat la urgència sanitària i la reactivació econòmica. Share on X