Atur: Espanya registra els pitjors resultats des de 2013

Tradicionalment el mes de gener es registren un dels pitjors resultats de l’any en referència a l’atur. Però aquest 2020, en termes relatius, ha suposat el pitjor resultat des del 2013. En l’equador de la crisi econòmica, les dades d’ocupació van empitjorar un 2,85%. Ara, deixant enrere la crisi econòmica, l’atur ha crescut en 77.000 persones.

En un mes especialment marcat per l’estacionalitat, les activitats que més ocupació perden són el comerç, l’hostaleria, els serveis administratius i auxiliars. En cadascuna d’ells, hi ha uns 40.000 ocupats menys que el desembre passat. També va haver-hi destrucció de llocs de treball superiors a les 10.000 ocupacions en activitats sanitàries, indústria manufacturera, transport i emmagatzematge i administració pública.

A més del règim d’assalariats, l’especial agrari sofreix una reculada mensual de 15.300 cotitzadores. El sector primari es troba en peus de guerra pels problemes de costos que arrossega i la seva oposició a la pujada del salari mínim. En tot cas, el Ministeri de Seguretat Social ha defensat aquest dimarts que aquest descens “reflecteix l’impacte de les tempestes en les campanyes agrícoles de la temporada”.

La desacceleració en la millora del problema social que més preocupa els espanyols és evident perquè fa només un any l’atur havia retrocedit un 5,49% en termes anuals i ara ho fa a una velocitat cinc vegades inferior. L’agricultura, que viu unes setmanes d’alta tensió per l’increment dels seus costos laborals i la impossibilitat de apujar preus, va ser el sector que més va elevar l’atur al gener en termes relatius, un 6%. No obstant això, si es mesura en nombre de persones és el sector dels serveis el que més va elevar les seves xifres d’atur en més de 90.000 treballadors en donar-se per acabat un dels períodes comercials més intensos de l’any.

A Catalunya, es van perdre 39.700 afiliats i es queda en 3,42 milions de cotitzadors. Mentrestant, l’atur registrat afecta 393.682 persones, 5.558 més que el desembre del 2019. El nombre d’aturats va augmentar en totes les comunitats, excepte a Balears (la baixada va ser de només 266 persones). En termes absoluts, sobresurten Andalusia (28.156) i Madrid (11.417).

En termes interanuals, l’ocupació avança a un ritme significativament més suau. Si en l’inici de l’any passat, els afiliats augmentaven encara gairebé al 3%, ara no arriba al 2% –en concret, pugen un 1,8%. L’economia passa d’acumular més de mig milió de nous afiliats a no aconseguir els 350.000, el pitjor registre en un mes de gener des que l’inici de la recuperació. Per territoris, encapçalen el descens d’ocupats Andalusia (-40.148), Catalunya (-39.727), Madrid (-34.083) i Comunitat Valenciana (-33.354).

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.