2021, un mal any per a la inversió a Catalunya

Les dades publicades per l’INE sobre les ampliacions de capital i les societats anònimes creades el 2021, no deixen lloc a gaires dubtes. Catalunya no va bé pel que fa a la capacitat de generar inversió en el seu territori.

Normalment, quan es parla d’empreses, es considera el nombre de les que es creen i de les que desapareixen, però aquesta és una visió molt poc descriptiva de la realitat perquè no diu res de la dimensió de l’empresa, és a dir, del capital que mou. Si en tanca una que ocupava 1.000 treballadors i se n’obren 10 que n’ocupen 500, el balanç resultarà teòricament positiu, però a la pràctica no serà així.

Per aquesta raó el factor realment indicatiu són els diners que s’inverteixen en ampliacions, sinònim que les coses progressen i creixen, i també en noves societats anònimes.

Els resultats d’ambdós tipus de xifres assenyalen un mal comportament en el cas català. En termes globals i pel que fa a l’ampliació de capital, Catalunya va concentrar el 20% de la inversió, 448 milions d’euros. Aquest percentatge sembla raonable, perquè groso modo correspon al pes de la nostra economia en el conjunt, però aquesta impressió es difumina quan s’observen amb més detall les xifres. Madrid va concentrar 5.640 milions, més de 10 vegades la xifra catalana, però és que pel davant nostre van passar València amb 2.173 i Andalusia amb 1.630.

Catalunya va quedar pràcticament al mateix nivell que el País Basc, amb 442 milions d’euros en ampliacions de capital. És evident que en la comptabilitat d’aquestes ampliacions juga l’efecte seu, és a dir, allí on legalment està registrada l’entitat i d’aquesta manera percebrem l’efecte terriblement desfavorable que es va produir a conseqüència de la fugida de les seus de les grans empreses de Catalunya. Després, la concreció territorial d’aquestes ampliacions de capital es distribueix d’una manera molt més àmplia, però el flux com a tal, la seva localització i el seu centre de direcció estan allà on indiquen aquestes xifres.

Si això no canvia, Catalunya haurà perdut la seva posició destacada en el si d’Espanya com a centre d’ampliacions de capital.

L’altre component és la inversió efectuada en noves societats anònimes creades, i aquí el resultat tampoc és bo. S’han subscrit 56 milions d’euros, que representa només el 12,5% del total espanyol, una xifra molt per sota del potencial del nostre PIB. Al País Basc, que encapçala aquest rànquing, es van registrar 180 milions en capital subscrit en noves societats anònimes, seguit de Madrid amb 149. Ja més enrere apareixen València amb 30 i Andalusia amb 14.

El panorama, per tant, és clar, i no sabem veure en la política econòmica de la Generalitat res que faci pensar que aquest escenari tan deficient tingui perspectives de canvi.

Et preocupa que pugui haver-hi una guerra nuclear per Ucraïna?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.