Xina: les exportacions espanyoles baten màxims històrics

En aquest any 2020, en el qual l’economia espanyola s’ha vist greument arrossegada per la desacceleració produïda per la pandèmia mundial del coronavirus, la Xina és l’únic gran destí de les exportacions espanyoles han crescut, i ho fa amb tal força que va camí de superar el màxim de 2019, gràcies a la seva ràpida recuperació de la pandèmia. Les vendes a la Xina van aconseguir entre gener i setembre passats 5.701,9 milions d’euros, el 19,6% més que en el mateix període de 2019, mentre que la resta dels principals importadors de productes espanyols segueixen per sota del nivell de l’any passat, segons les dades del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Les exportacions d’Espanya al país asiàtic van superar el novembre de 2019 per primera vegada els 700 milions d’euros mensuals, però immediatament després van caure a causa de les restriccions que la Xina va començar a imposar per a lluitar contra el coronavirus. En els dos primers mesos de 2020 l’exportació va aconseguir poc més de 500 milions mensuals i des d’aquí reprèn la tendència a l’alça amb excepció de maig, que es modera pel confinament a Espanya, per a tornar a superar la cota de 700 milions a l’agost i setembre.

En aquest sentit, les exportacions totals van accelerar el seu ritme de recuperació i van aconseguir un nivell molt similar al del mateix mes de l’any passat. Així es desprèn de les últimes dades de comerç declarat de Duanes, on les exportacions espanyoles de mercaderies van aconseguir els 23.250 milions d’euros al setembre, un creixement del 31,6% respecte a agost de 2020.

En el cas del mes de setembre, les exportacions a la Unió Europea van representar el 61,8% del total (59,5% el setembre de 2019) i van augmentar un 2,9%. Respecte al període de gener a setembre de 2020, les exportacions espanyoles de mercaderies van aconseguir els 188.401 milions d’euros, la qual cosa suposa una disminució d’un 12,6% respecte al mateix període de l’any anterior. Les importacions van decréixer un 17,2% fins als 199.507 milions d’euros.

Com a resultat, el dèficit comercial dels nou primers mesos de l’any va aconseguir els 11.105 milions d’euros, un 56,4% menys que el registrat en el mateix període de 2019, i la taxa de cobertura (quocient entre exportacions i importacions) es va situar en el 94,4% (89,4% al gener-setembre de 2019). Per comunitats autònomes, les exportacions van créixer a Extremadura (4,1%). Els majors descensos es van donar a Canàries (-32,5%), Principat d’Astúries (-20,3%) i País Basc (-19,7%).

A la UE, que suposa el 60% del total de les nostres vendes a l’exterior, es va produir un enfonsament al març i abril i un fort repunt en els mesos següents, encara que en l’acumulat de l’any encara estan un 10% per sota de les dades de 2019. Als EUA, que representa gairebé el 5%, l’evolució ha seguit el mateix patró que a Europa i al tancament de setembre encara estaven un 12% per sota de l’any passat.

Per contra, Amèrica Llatina, la regió del món amb un major impacte de la pandèmia, és d’entre els grans mercats receptors el que presenta una recuperació més lenta després de l’enfonsament de la primavera. Els dos països que més productes espanyols adquireixen, Mèxic i el Brasil, han importat en els nou primers mesos de l’any un 27,8% i un 15,2% menys que en el mateix període de 2019.

Les exportacions totals van accelerar el seu ritme de recuperació i van aconseguir un nivell molt similar al del mateix mes de l'any passat Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.