Xina, Estats Units, Europa: qui sortirà reforçat de la Covid?

A primera vista, la resposta a la pregunta plantejada en el títol sembla clara: la Xina.

Indubtablement, el gegant asiàtic governat amb mà de ferro per Xi Jinping ha aconseguit esborrar pràcticament del tot el virus del seu territori, ha recuperat el ritme habitual de la seva economia i ha permès als seus ciutadans tornar a fer vida normal.

No obstant, res d’això era evident el passat mes de febrer. En aquell moment, la situació semblava fora de control i molts preveien un desastre pel president Xi. Però Beijing, especialista de l’organització a escala massiva, acabà per reaccionar decididament i en poques setmanes la situació millorà notablement.

Les xifres oficials xineses reconeixen uns 4.770 morts per Covid-19 al país. Encara que estiguin maquillades, no tenen res a veure amb les més de 330.000 als Estats Units. I les xifres de morts per capita a països europeus com França, Regne Unit, Itàlia i Espanya són encara pitjors que les nord-americanes.

No tant sols això, sinó que la Xina serà una de les poques economies que creixerà a l’any 2020. Les previsions del moment en que la Xina esdevindrà la primera economia mundial s’han avançat – un altre cop.

A nivell internacional, la Xina de Xi Jinping sembla més avançada i millor organitzada que Occident. Es podria dir inclús que és més capaç de protegir els seus ciutadans d’una pandèmia.

Però, a pesar de tots aquests bons punts, el prestigi internacional del país ha fet marxa enrere.

Una enquesta recent del centre d’estudis d’opinió Pew Research realitzat a 14 països de l’OCDE ha demostrat que en nou d’ells la percepció dels seus habitants respecte la Xina mai havia estat tant negativa. En tots ha empitjorat respecte l’any passat.

Sembla doncs que els esforços de la propaganda xinesa per desviar l’atenció sobre la seva manca de reacció inicial han estat endebades, almenys entre els països desenvolupats.

La contra-narrativa emesa des de Pequín no ha funcionat, i l’agressivitat de l’aparell diplomàtic xinès, particularment elevada aquests darrers mesos, ha acabat sent contraproductiva.

Davant la Xina, és indubtable que Europa i els Estats Units han patit un fort cop al seu prestigi. La mala gestió que s’ha fet a banda i banda del Atlàntic passarà factura.

Però Europa, i sobretot els Estats Units, han també tornat a demostrar el seu lideratge científic desenvolupant vacunes que utilitzen tècniques noves en un temps record. Si els programes de vacunació són eficaços, es podrà recuperar part de la reputació perduda.

La Unió Europa ha arribat a finals d’any havent superat la prova més formidable des de la crisi financera de fa 10 anys.

Tot i el caos inicial de la primavera, els 27 han acabat aprovant els pressupostos plurianuals, han pactat un pla de recuperació d’un abast inaudit i han negociat amb èxit la sortida del Regne Unit del bloc.

Aquests fets donen un mínim de confiança per encarar un 2021 que s’anuncia molt dur des d’una perspectiva socio-econòmica.

Pactarà ERC amb Els Comuns i el PSC com acaben de fer a l'Ajuntament de Barcelona?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.