vacunació

Vacunació. Ens enganya el govern espanyol?

El ministre Illa ha tornat a reiterar que espera que el 70% de la població espanyola estigui vacunada “d’aquí a l’estiu”, afegint que “el ritme de vacunació és òptim, entorn de 90.000 al dia”.

Davant aquestes declaracions cal aturar-se un moment i fer quatre números: 90.000 al dia representa a tot estirar i fins al 30 de juny comptat des del 15 de gener, un total de 14 milions de dosis injectades. Això és si la pràctica es dugués a terme cada dia de la setmana, però no és així. I comptant 5  dies de treball, la xifra queda reduïda a 9 milions. Això és el màxim que es pot assolir mantenint “el ritme òptim”.

Però per arribar a immunitzar al 70% de la població es necessita molt més.

La majoria de les vacunacions seran amb doble dosi. Doncs bé, suposem un òptim, un terç és monodosis amb les noves vacunes que encara no han arribat, i els dos terços restants requereixen les dues dosis com amb les vacunes Pfizer i Moderna. Si vacunéssim 7 dies a la setmana en aquesta proporció d’un terç monodosis i 2 terços dues dosis, s’obtindria un total de prop de 7 milions de persones vacunades, arrodonint a l’alça. Si només vacunen 5 dies, la xifra quedaria reduïda a 5 milions de persones.

Ara bé, el 70% de la població més gran de 14 anys (donat que la de menor edat no es vacuna) significa 27,37 milions de persones. Reduïm aquesta xifra amb la gent que s’ha immunitzat naturalment, un 10%, i ens aniríem als 24,6 milions. És evident que aquesta magnitud està molt lluny dels 5 o 7 milions que al “ritme òptim” d’Illa s’assoliria. Si es continua amb el ritme actual, el resultat final estaria més a prop dels 5 milions, perquè de moment no es veu que es passi a vacunar cada dia de la setmana. Amb un afegit: les vacunacions que s’han dut a terme fins ara són les més fàcils perquè es fan allà on ja està concentrada la població a vacunar. En contrapartida la logística complexa es troba en la vacunació general i aquesta encara no ha estat planificada.

En definitiva, amb les vacunes que es posen a hores d’ara no arribaríem a l’estiu ni de lluny al 70% de la població vacunada. Amb prou feines a la població de més risc. Per assolir l’objectiu que fixa Illa caldria passar a vacunar cada dia i multiplicar el ritme per 3,5 o, mantenint els actuals 5 dies, quintuplicar-lo.

On és la planificació i les capacitats logístiques per dur a terme aquesta acció? No hi són. I per tant el que ens diuen s’acosta més a un engany que a altra cosa.

I encara una última qüestió. Espanya disposa de prou vacunes per assolir aquell ritme? Perquè per cobrir els 24,6 milions de dosis en poc més de 5 mesos, cal disposar de més d’1 milió de dosis a la setmana de mitjana, i no està gens clar que aquesta xifra estigui a l’abast del govern espanyol.

Qui creus que guanyarà les pròximes eleccions catalanes del 14 de febrer?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.