desinformación china

Com la desinformació xinesa desestabilitza Taiwan

Sens dubte, no tota la culpa de les divisions que afecten cada vegada més a Taiwan la té la Xina. Però la seva campanya de desinformació sembla estar tenint efectes devastadors en la petita illa.

Fa tan sols unes setmanes, Taiwan era un dels països més units de el món. Segons una enquesta de Pew Research Centre, el 68% dels taiwanesos afirmaven que la societat havia sortit reforçada després de 16 mesos de contenir amb èxit la pandèmia de Covid.

Però tot ha canviat en qüestió de setmanes. El primer brot de coronavirus que afecta el país està, en efecte, causant gran enrenou entre els partits polítics, i generant una onada de desconfiança contra el govern inaudita en un país tan disciplinat.

Per entendre el que passa a Taiwan cal retrocedir a la posició que el gegant xinès manté des de la fi de la guerra civil xinesa cap a la democràtica Taiwan. Per a la comunista Pequín, l’illa de Taiwan (ex-Formosa) és un territori xinès que ha de passar, costi el que costi, sota la sobirania directa de Pequín.

Per assolir aquesta finalitat, el diari per-governamental xinès Global Times va afirmar sense embuts que el partit comunista xinès buscaria dividir la unitat taiwanesa per desestabilitzar el país.

I quan Pequín es fixa un objectiu i una estratègia per assolir-lo, rares són les vegades en que no posa la posa en pràctica.

L’arma de la Xina per erosionar la unitat de Taiwan ha estat des de llavors la desinformació. La difusió de continguts tendenciosos o directament falses ja va augmentar de forma espectacular amb l’inici de la pandèmia de la Covid al començament de l’any passat, una cosa paradoxal tenint en compte que el virus va tenir amb tota probabilitat el seu origen a la Xina.

Però ara, per primera vegada, el bombardeig de desinformació xinès sembla estar tenint efecte.

Segons recull el Financial Times, la desinformació xinesa que més èxit ha tingut té a veure amb les vacunes.

Entre els continguts que Pequín ha fet circular figura el del protector no oficial de Taiwan, Estats Units, no vol vendre dosi de les seves vacunes a l’illa asiàtica.

Altres articles afirmaven que desenes de milers de taiwanesos viatgen a la Xina continental per vacunar-se amb les vacunes fabricades en aquest país, o que el govern de Taiwan estava regalant dosi als seus aliats diplomàtics en comptes de vacunar la seva pròpia població.

Un cop la campanya de vacunació de Taiwan va començar a prendre velocitat, la desinformació xinesa es va centrar a afirmar que les dosis estaven causant nombroses morts entre la gent gran.

Aquest últim rumor ha pres tanta importància que molts taiwanesos d’edat avançada refusen ara vacunarse. En aquest cas, la televisió taiwanesa es va fer ressò del cas, amplificant en gran manera el fenomen.

Com es deia al principi, no tota la culpa de la creixent desconfiança que es consolida a Taiwan la té la Xina. Els mitjans de comunicació taiwanesos (els més lliures d’Àsia després dels de Corea de Sud, segons els rànquings de Periodistes sense Fronteres), pateixen dels mateixos mals que els occidentals: sensacionalisme i estratègies de maximització dels ingressos.

El cas de Taiwan hauria de fer reflexionar a Europa sobre els riscos d’aquesta perillosa combinació de desinformació i periodisme de baix nivell, particularment en contextos tensos com l’actual.

Un cop la campanya de vacunació de Taiwan va començar a prendre velocitat, la desinformació xinesa es va centrar a afirmar que les dosis estaven causant nombroses morts entre la gent gran Click To Tweet

Creieu que la variant índia de la covid-19 esgarrarà l'estiu?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.