Amb la segona ona de la pandèmia del coronavirus i la finalització de la prohibició d’acomiadar a empleats en ERTO, es preveu una tardor sacsejada per una gran onada d’acomiadaments. En qüestió de setmanes, els efectes del virus no sols han provocat el tancament temporal d’algunes ciutats i la reducció dràstica dels moviments, sinó que ha causat milers de fallides, tancaments i acomiadaments, accelerant en alguns casos situacions ja molt complicades. De moment, l’empresa que sofrirà un major ajust és Dentix. La companyia dental s’ha vist obligada a demanar el concurs de creditors, la qual cosa suposarà la sortida de la major part de la plantilla, més de 3.000 treballadors. Iberdrola li segueix de prop després de proposar l’acomiadament del 15% de la plantilla, per la qual cosa es veurien afectats 1.500 llocs de treball. Una altra empresa que acomiadarà a més d’un miler de persones és Indra, qui ha presentat en la seva filial especialitzada en tecnologies de la informació un ERO que afectarà 1.036 treballadors.

Un dels sectors més afectats és el de la indústria. Un exemple d’això és el de Bosch, qui va anunciar el tancament de la seva planta de Castellet i la Gornal (Barcelona) el novembre de 2021, així com l’acomiadament de 300 treballadors, la major part de la plantilla. L’empresa va justificar la decisió en l’escàs volum d’encàrrecs, encara que alguns treballadors i sindicats sospiten que la intenció de la companyia és moure la producció de la planta catalana a una planta sèrbia.

Les empreses relacionades amb l’alumini són de les més castigades. Alcoa va presentar un ERE que afectarà 524 treballadors en la seva planta de San Cibrao, localitzada a la província de Lugo. Els sindicats tenen ja en el seu poder el llistat dels empleats que seran acomiadats. Així mateix, Alumalsa, empresa situada a Saragossa que es dedica a la fosa i mecanitzat de peces d’alumini, ha posat damunt de la taula un ERO que pot suposar la pèrdua de 230 ocupacions dels 555 amb els quals compte.

D’altra banda, finalitza la prohibició d’acomiadar durant 6 mesos als treballadors que van deixar l’ERTO el mes de maig passat, per la qual cosa s’apropa un mes de novembre complicat en matèria de desocupació Els primers afectats per aquesta situació seran els més de 380.000 empleats que es van reincorporar a l’activitat laboral el mes de maig, amb les fases inicials de la desescalada. Es compleixen des de llavors els sis mesos durant els quals el Ministeri de Treball prohibeix acomiadar a les empreses que es van acollir als Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTE).

A partir de novembre es preveu una allau d’acomiadaments de tots aquells treballadors que s’han anat reincorporant als seus llocs de una manera o l’altra. I és que el còmput comença a comptar des del mateix moment de la volta al treball, sigui de manera parcial o total, i encara que no afecti la totalitat de la plantilla. D’aquesta manera, una persona que treballi en una empresa que s’acollís als ERTO en el seu moment i s’hagi reincorporat a l’octubre podria ser acomiadada al novembre si els seus companys van tornar al treball al maig.

Els primers afectats per aquesta situació seran els més de 380.000 empleats que es van reincorporar a l'activitat laboral el mes de maig, amb les fases inicials de la desescalada Share on X

Estàs d'acord que el CGPJ pugui ser escollit per majoria simple en lloc de majoria qualificada com fins ara?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.